Składniki
- bulion warzywny około 1,5 l
- kalafior 1/2 małego
- marchewki 2 średnie sztuki
- pietruszka 1 średnia
- por 1/2 średniego
- seler 1/2 małej sztuki
- ziemniaki 2 średnie
- natka pietruszki do posypania
- tymianek do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cukier szczypta
- śmietana 12% do zabielenia
- ocet lub sok z cytryny do smaku
W naszym domu uwielbiamy zupy! Nieważne, czy jest upał, czy za oknami trzaska mróz. Na zupę zawsze mamy ochotę! Ponadto roboty z taką zupą niewiele i łatwo ją przyrządzić nawet po bardzo ciężkim dniu w pracy. Sądząc po statystykach na moim blogu, Wy również bardzo lubicie zupy! Dlatego wrzucam przepis na tę bardzo szybką i prostą kalafiorówkę. Świetne są tzw. śmieciówki – zawsze jest coś w lodówce z czego zupę można zrobić. Klasykami gatunku też nie gardzimy: pomidorówka, ogórkowa, szczawiówka! Wszystkie pojawiają się regularnie na naszym stole. Gdy lato w pełni uwielbiam zupy jarzynowe z przewagą jakiegoś jednego warzywa – tym razem padło na kalafiora, który już od kilku dni zalegał w lodówce. Jak zwykle u nas – zupa jest bezmięsna, na bulionie warzywnym lub na biokostce.
- Bulion zagotowujemy (lub rozpuszczamy biokostki w gotującej się wodzie).
- Do gotującego się wywaru dorzucamy obrane i pokrojone warzywa (bez ziemniaków – ponieważ ziemniaki szybko się ugotują, a nie chcemy, aby się rozgotowały).
- Po około 5 – 10 minutach gotowania dorzucamy ziemniaki.
- Gdy wszystkie warzywa zmiękną zupę doprawiamy i zabielamy. Posypujemy natką pietruszki.

Pyszna zupka kalafiorowa.