Pasta fasolowa (smalec wegetariański)

  • 15 minut
  • 8 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 5 min

Składniki

  • biała fasola konserwowa 1 puszka
  • cebula 1 średnia
  • olej do smażenia
  • olej kokosowy (opcjonalnie) 2 łyżki
  • śliwka wędzona 1 duża sztuka
  • majeranek do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Zapraszam na kontrowersyjną pastę fasolową, u nas w domu nazywaną smalcem. Wiem, wiem… wielu z Was się oburzy i powie: „po jaką cholerę ona nazywa pastę fasolową smalcem”. A no po taką, że tak mi jest wygodniej. Nazwa „fasolówka” jest zarezerwowana dla zupy, a smak samej pasty poprzez zastosowane dodatki, kolor i konsystencje przypomina nieco smalec.Wiem co piszę, bo jadam od czasu do czasu mięso i jego pochodne, więc znam i ten smak. Przepis jest banalnie prosty, niemniej przełamuje nieco kanapkową nudę. Koniecznie spróbujcie kiedyś!

  1. Fasolę odsączamy i wrzucamy do misy miksera. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Miksujemy na gładką masę.
  2. Cebule drobno siekamy i smażymy powoli na oleju lub na oleju z dodatkiem oleju kokosowego do czasu aż ładnie zbrązowieje.  Usmażoną cebulę studzimy.
  3. Do fasolowej masy dorzucamy drobno posiekaną wędzoną śliwkę i usmażoną cebulę.  Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą, pieprzem lub majerankiem.
  4. Pasta najlepiej smakuje schłodzona i następnego dnia, gdy smaki się „przejdą”.

Smacznego!

 

pasta-fasolowa

Jeden komentarz

Odpowiedz