Składniki
- ziemniaki sałatkowe 6 dużych sztuk
- szpinak mrożony lub świeży 250g
- szalotki lub małe cebulki 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- śmietana 12% 6 łyżek
- mąka 2 łyżki
- chrzan tarty 2-3 duże łyżki
- żółty tarty ser wedle uznania
- tłuczony pieprz czerwony (opcjonalnie) do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Majówka była zimna, ale pyszna i w świetnym towarzystwie. Spędziłam ją m. in. z dziewczynami z Mlecznej Krowy. Było mnóstwo atrakcji, wycieczek i smaków. Jednym z majówkowych odkryć były ziemniaki nadziewane szpinakiem w sosie chrzanowym. Jak się okazało, to świetne połączenie! Mało grillowa to potrawa, ale niestety na zewnątrz było tak zimno, że postanowiliśmy posiłkować się piekarnikiem. Żeby nie było – to nie jest mój przepis. Załapałam się na te pyszne ziemniaki w domu rodzinnym Gosi (pozdrawiam Mamę Renatę, autorkę dania, które odtworzyłam dzień później w swoim domu).
- Zaczynamy od ziemniaków. Należy je obrać i ugotować w całości. U mnie były gotowane na parze. Uważajmy żeby ich nie rozgotować. Jeśli będą odrobinę twarde, to bez paniki – dojdą w piekarniku.Ugotowane ziemniaki odstawiamy do ostygnięcia.
- W czasie gdy ziemniaki się gotują, robimy farsz. Na patelni podsmażamy przez moment szalotkę. Dodajemy zamrożony szpinak (lub posiekany świeży). Gdy się rozmrozi dodajemy drobno posiekany czosnek, odrobinę śmietany i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy farsz odkładamy.
- Gdy ziemniaki będą zimne – delikatnie je wydrążamy. Tego co wydrążymy – nie wywalajmy. Przyda się do zagęszczenia sosu.
- Gdy sos nieco ostygnie, można wmieszać do niego odrobinę żółtego sera. Nadziać tak przygotowanym farszem ziemniaki.
- Na końcu robimy sos. W garnku o grubym dnie przesmażamy szalotkę. Dolewamy bulion warzywny i dorzucamy ziemniaki (pozostałości z wydrążonych wcześniej ziemniaków). Następnie chwile całość blendujemy ręcznym blenderem.
- W dużym kubku mieszamy dokładnie za pomocą rózgi śmietanę z mąką. Dolewamy łyżkę bulionu i dalej dokładnie mieszamy. Taką mieszankę dodajemy do garnka. Dodajemy również chrzan. Dokładnie mieszamy i chwilę jeszcze gotujemy. Jeśli sos jest zbyt lejący, to powtarzamy czynność. Jeśli jest zbyt gęsty, to dolewamy odrobinę bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na dno naczynia do zapiekania wlewamy część sosu. Układamy na nim ziemniaki. Posypujemy odrobiną sera i zapiekamy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
kocham ziemniaki :D a tym bardziej w takiej odsłonie :D
zapiekany-ze szpinakiem i serem :D o czosnku nie wspomnę :D
Wyglądają bajecznie, wszystko co w sosie i ze szpinakiem bardzo mnie przekonuje :) a ten przepis nader oryginalny, więc tym bardziej.
Boski pomysł :)
Uwielbiam tak podawać ziemniaki. Świetny przepis:)