ziemniaki nowe

Ziemniaki nadziewane szpinakiem w sosie chrzanowym

  • 60 minut
  • 12 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 30 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • ziemniaki sałatkowe 6 dużych sztuk
  • szpinak mrożony lub świeży 250g
  • szalotki lub małe cebulki 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • śmietana 12% 6 łyżek
  • mąka 2 łyżki
  • chrzan tarty 2-3 duże łyżki
  • żółty tarty ser wedle uznania
  • tłuczony pieprz czerwony (opcjonalnie) do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Majówka była zimna, ale pyszna i w świetnym towarzystwie. Spędziłam ją m. in. z dziewczynami z Mlecznej Krowy. Było mnóstwo atrakcji, wycieczek i smaków. Jednym z majówkowych odkryć były ziemniaki nadziewane szpinakiem w sosie chrzanowym. Jak się okazało, to świetne połączenie!  Mało grillowa to potrawa, ale niestety na zewnątrz było tak zimno, że postanowiliśmy posiłkować się piekarnikiem. Żeby nie było – to nie jest mój przepis. Załapałam się na te pyszne ziemniaki w domu rodzinnym Gosi (pozdrawiam Mamę Renatę, autorkę dania, które odtworzyłam dzień później w swoim domu).

  1. Zaczynamy od ziemniaków. Należy je obrać i ugotować w całości. U mnie były gotowane na parze. Uważajmy żeby ich nie rozgotować. Jeśli będą odrobinę twarde, to bez paniki – dojdą w piekarniku.Ugotowane ziemniaki odstawiamy do ostygnięcia.
  2. W czasie gdy ziemniaki się gotują, robimy farsz. Na patelni podsmażamy przez moment szalotkę. Dodajemy zamrożony szpinak (lub posiekany świeży). Gdy się rozmrozi dodajemy drobno posiekany czosnek, odrobinę śmietany i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy farsz odkładamy.
  3. Gdy ziemniaki będą zimne – delikatnie je wydrążamy. Tego co wydrążymy – nie wywalajmy. Przyda się do zagęszczenia sosu.
  4. Gdy sos nieco ostygnie, można wmieszać do niego odrobinę żółtego sera. Nadziać tak przygotowanym farszem ziemniaki.
  5. Na końcu robimy sos. W garnku o grubym dnie przesmażamy szalotkę. Dolewamy bulion warzywny i dorzucamy ziemniaki (pozostałości z wydrążonych wcześniej ziemniaków). Następnie chwile całość blendujemy ręcznym blenderem.
  6. W dużym kubku mieszamy dokładnie za pomocą rózgi śmietanę z mąką. Dolewamy łyżkę bulionu i dalej dokładnie mieszamy. Taką mieszankę dodajemy do garnka. Dodajemy również chrzan. Dokładnie mieszamy i chwilę jeszcze gotujemy. Jeśli sos jest zbyt lejący, to powtarzamy czynność. Jeśli jest zbyt gęsty, to dolewamy odrobinę bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy część sosu. Układamy na nim ziemniaki. Posypujemy odrobiną sera i zapiekamy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Komentarzy: 4

Odpowiedz