Składniki
- makron w kształcie kolanek 200g
- mleko 150ml
- śmietana 30% 125ml
- czosnek 2 ząbki
- mieszanka tartych serów (cheddar, ementaler i grana padano) 180g + 2 łyżki grana padano
- bułka tarta 3 łyżki
- oliwa 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wbrew pozorom to nie będzie przepis na burgera. Mac & Cheese – czyli klasyczny amerykański przepis na makaron z sosem serowym. Według Wikipedii: Pierwsze przepisy na macaroni and cheese pochodzą z początku XIX wieku. Wynalezienie potrawy przypisywane jest niekiedy błędnie prezydentowi Stanów Zjednoczonych,Thomasowi Jeffersonowi. Na spopularyzowanie potrawy miało wpływ wprowadzenie do sprzedaży pakowanych dań przez przedsiębiorstwo Kraft w 1937 roku. Przepis, który prezentuję (minimalnie zmieniony) pochodzi z jednego z moich najulubieńszych blogów kulinarnych – czyli z Magazynu Kuchennego. :) Warto wspomnieć, że to właśnie dzisiaj (czwarty czwartek listopada) Amerykanie zasiądą do tradycyjnego obiadu z pieczonym indykiem (Święto Dziękczynienia), nawiązujące do uroczystego posiłku spożywanego przez pierwszych osadników w Ameryce na początku XVII stulecia, w czasie którego modlono się, dziękując Bogu za zebrane plony.
- W garnku mieszamy mleko z kremówką i bardzo drobno posiekanym czosnkiem (ewentualnie przeciśniętym przez praskę). Podgrzewamy.
- Od momentu w którym zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze około 5 minut na zmniejszonym ogniu. Następnie dodajemy mieszankę potartych serów i dokładnie mieszamy rózgą. Gotujemy jeszcze chwile. Przyprawiamy i odstawiamy, aby nieco przestygło.
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy jest ugotowany, mieszamy go z sosem, przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy wcześniej przygotowaną mieszanką: bułki tartej, 2 łyżek startego grana padano i oliwy.
- Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Aż wierzch się zrumieni.
Jejkuśku, naprawdę „z najulubieńszych”? Wydrukuję to sobie, jak tylko wkłady do drukarki kupię ;-)
Makaron wyszedł jak talala! Pozdrawiam, B.
Naprawdę :) I nie bądź skromna, bo robisz kawał pysznej i pięknej roboty :)
Proste i przepyszne comfort food :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl