Mac & Cheese

  • 30 minut
  • 10 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • makron w kształcie kolanek 200g
  • mleko 150ml
  • śmietana 30% 125ml
  • czosnek 2 ząbki
  • mieszanka tartych serów (cheddar, ementaler i grana padano) 180g + 2 łyżki grana padano
  • bułka tarta 3 łyżki
  • oliwa 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Wbrew pozorom to nie będzie przepis na burgera. Mac & Cheese – czyli klasyczny amerykański przepis na makaron z sosem serowym. Według Wikipedii: Pierwsze przepisy na macaroni and cheese pochodzą z początku XIX wieku. Wynalezienie potrawy przypisywane jest niekiedy błędnie prezydentowi Stanów Zjednoczonych,Thomasowi Jeffersonowi. Na spopularyzowanie potrawy miało wpływ wprowadzenie do sprzedaży pakowanych dań przez przedsiębiorstwo Kraft w 1937 roku. Przepis, który prezentuję (minimalnie zmieniony) pochodzi z jednego z moich najulubieńszych blogów kulinarnych – czyli z Magazynu Kuchennego. :) Warto wspomnieć, że to właśnie dzisiaj (czwarty czwartek listopada) Amerykanie zasiądą do tradycyjnego obiadu z pieczonym indykiem (Święto Dziękczynienia), nawiązujące do uroczystego posiłku spożywanego przez pierwszych osadników w Ameryce na początku XVII stulecia, w czasie którego modlono się, dziękując Bogu za zebrane plony.
  1. W garnku mieszamy mleko z kremówką i bardzo drobno posiekanym czosnkiem (ewentualnie przeciśniętym przez praskę). Podgrzewamy.
  2. Od momentu w którym zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze około 5 minut na zmniejszonym ogniu. Następnie dodajemy mieszankę potartych serów i dokładnie mieszamy rózgą. Gotujemy jeszcze chwile. Przyprawiamy i odstawiamy, aby nieco przestygło.
  3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy jest ugotowany, mieszamy go z sosem, przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy wcześniej przygotowaną mieszanką: bułki tartej, 2 łyżek startego grana padano i oliwy.
  4. Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Aż wierzch się zrumieni.
 

komentarze 3

Odpowiedz