Składniki
- dynia piżmowa 1/2 średniej sztuki (około 200g puree)
- mąka 1 i 1/3 szklanki
- jajka 2 sztuki
- cukier puder 3 łyżki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- olej 2 łyżki + do smażenia
- cukier wanilinowy 1/2 opakowania
- cynamon 1 łyżeczka
- sól szczypta
- cukier puder do oprószenia
Na początku kwietnia kupiłam dynie piżmową (nadal do dostania w marketach). Kupiłam, ale nie miałam pomysłu co z niej zrobić. Najpierw miesiąc przeleżała. Następnie pół skończyło w makaronie, a drugie pół stało się podstawą puszystych słodkawych placków. Przepis prosty i szybki. Placki świetnie smakują w towarzystwie konfitury lub cukru pudru. Poza tym mają cudowny, intensywny, piękny żółty kolor!
- Dynie obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy do połowy wodą. Dusimy, często mieszając aż zmięknie (kilka minut).
- Gdy dynia zacznie się rozpadać, ściągamy ją z ognia i miksujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
- W osobnej misce umieszczamy mąkę, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia, dwie łyżki oleju, sól, cukier oraz cynamon i puree z dyni. Całość mieszamy mikserem do połączenia składników.
- Placki smażymy na odrobinie tłuszczu na nieprzywierającej rozgrzanej patelni (niezbyt duży ogień). Nakładamy po łyżce, wyrównujemy powierzchnie i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony – do czasu zrumienienia i wyrośnięcia. Są dobre na ciepło i zimno. Świetne z konfiturą lub cukrem pudrem.
KONKURS- Słodki prezent na Dzień Matki
Zapraszam do udziału w konkursie kulinarnym!
Konkurs będzie trwał od dziś (5 maj) do Dnia Matki czyli 26 maja!
Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html
Mmm, pyszności :)
Ja mam zamrożoną dynię, muszę w końcu coś z nią zrobić :)