Placki dyniowe

  • 30 minut
  • 10 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • dynia piżmowa 1/2 średniej sztuki (około 200g puree)
  • mąka 1 i 1/3 szklanki
  • jajka 2 sztuki
  • cukier puder 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • olej 2 łyżki + do smażenia
  • cukier wanilinowy 1/2 opakowania
  • cynamon 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • cukier puder do oprószenia

Na początku kwietnia kupiłam dynie piżmową (nadal do dostania w marketach). Kupiłam, ale nie miałam pomysłu co z niej zrobić. Najpierw miesiąc przeleżała. Następnie pół skończyło w makaronie, a drugie pół stało się podstawą puszystych słodkawych placków. Przepis prosty i szybki. Placki świetnie smakują w towarzystwie konfitury lub cukru pudru. Poza tym mają cudowny, intensywny, piękny żółty kolor!

  1. Dynie obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy do połowy wodą. Dusimy, często mieszając aż zmięknie (kilka minut).
  2. Gdy dynia zacznie się rozpadać, ściągamy ją z ognia i miksujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. W osobnej misce umieszczamy mąkę, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia, dwie łyżki oleju, sól, cukier oraz cynamon i puree z dyni. Całość mieszamy mikserem do połączenia składników.
  4. Placki smażymy na odrobinie tłuszczu na nieprzywierającej rozgrzanej patelni (niezbyt duży ogień). Nakładamy po łyżce, wyrównujemy powierzchnie i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony – do czasu zrumienienia i wyrośnięcia. Są dobre na ciepło i zimno. Świetne z konfiturą lub cukrem pudrem.

 

placki

komentarze 2

Odpowiedz