Muffiny z gruszką i gorgonzolą

  • 40 minut
  • 9 składników
100%
  • Nakryć 12
  • Gotowanie 40 min

Składniki

  • mąka pszenna 150g
  • migdały mielone 100g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • gorgonzola 150g
  • masło 100g
  • jajka 2 sztuki
  • jogurt naturalny 250g
  • gruszki 2 sztuki
  • sól 2 łyżeczki

Ich smak nie jest oczywisty. Muffiny z gruszką i gorgonzolą są słodko-słone, bardziej wytrawne. Ciekawe! Świetnie sprawdzą się w lunchboxie, w drodze, w szkole czy w pracy. Sekretem jest tu ostry charakterystyczny ser. Jeśli nie macie pod ręką gorgonzoli to użyjcie innego, ale niech będzie to ostry ser z niebieską lub zieloną pleśnią.  Jeśli użyjecie camemberta lub brie to niestety nie osiągniecie zamierzonego efektu.  Te sery są zbyt łagodne w smaku. Z podanych składników powinno wyjść Wam około 12-16 muffinek. Wszystko zależy od wielkości papilotek które użyjecie. Moje są dosyć małe, silikonowe i wielokrotnego użytku.


  1. Umyte, ale nieobrane gruszki pozbądź gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę.
  2. Dodaj do nich mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia.
  3. Rozpuść masło i odstaw je na chwilę żeby przestygło.
  4. W drugiej misce rozgnieć widelcem gorgonzolę. Dodaj do niej masło, jajka, jogurt i sól.
  5. Mokre składniki połącz z suchymi i mieszaj łyżką. Ciasto będzie gęste i grudkowate. Napełnij nim foremki na muffiny i piecz 25 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Możesz podawać je na ciepło lub zimno.

 

muffiny 1

Przepis pochodzi z kalendarza miesięcznika „Kuchnia”.

komentarze 3

  1. Naprawdę dobre. Zrobiłam i zjadłam sama prawie wszystkie :D Polecam. Ciasto nie jest ciężkie, gruszki dają słodki posmak a w połączeniu z serem ….bomba :D

Odpowiedz