Orkiszowe placki z botwiną (farçous)

  • 20 minut
  • 12 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • mąka orkiszowa (lub pszennej, lub pół na pół) 1,5 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • jajko 1 sztuka
  • zółtko 1 sztuka
  • liście botwiny wraz z łodygami kilka sztuk
  • natka pietruszki odrobina
  • szczypiorek odrobina
  • czosnek 1 ząbek
  • czerwona cebula 1 mała sztuka
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
W naszym domu zagościły placki. Tym razem zostało mi nieco botwiny (tak, tak…pod koniec sierpnia można jeszcze w sklepach kupić botwinę) postanowiłam więc ją jakoś wykorzystać. Kręcąc się po internecie natrafiłam na ten przepis. Trafiłam na nie również u Filozofii Smaku. Kilka modyfikacji i oto są – placki z botwiną. Do tego jak się okazuje mają swoją francuską historię i nazywają się farçous. U nas jednak zostaną zwykłymi plackami z botwiną. ;) W oryginalnej wersji są zrobione z mąki pszennej – u mnie z racji braku takowej na stanie użyłam orkiszowej. Świetnie smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany lub sosu czosnkowego. Spróbujcie kiedyś.

 

  1. W misce umieszczamy mleko, mąkę, jajko i żółtko oraz drobno posiekane liście botwiny wraz z łodygami, natkę pietruszki i szczypior.
  2. Do całości dorzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz bardzo drobno posiekaną cebulę
  3. Doprawiamy i dokładnie mieszamy rózgą.
  4. Na rozgrzanym oleju umieszczamy po łyżce masy. Smażymy placki z dwóch stron.

placki-2Bz-2Bbotwink-C4-85

 

Brak komentarzy

Odpowiedz