Składniki
- makaron świderki lub inny około 160 g
- cebula 1 średnia
- anchois 3 fileciki
- tuńczyk w kawałkach w oleju 1 puszka
- kapary 2 łyżki
- pomidory kotajlowe około 10 sztuk
- przecier pomidorowy 500 g
- sól, pieprz, odrobina cukru do smaku
- oregano 1 łyżeczka
- oliwa do smażenia
Dzielę się dziś z Wami kolejnym ekspresowym przepisem, który ratuje życie po długiej pracy lub gdy zwyczajnie nie chce się Wam gotować. Makaron al Tonno – czyli makaron z tuńczykiem, kaparami i anchois. Wystarczy 15 minut, aby cieszyć się fantastycznym głębokim smakiem.
Jeśli nie przepadacie za anchois, to być może ten przepis Was przekona. Razem z kaparami oraz słodkawym sosem pomidorowym tworzą fantastyczne tło dla tuńczyka. Ja użyłam wędzonego z oliwy, przez co smak zyskał jeszcze dodatkowy aromat. Bardzo ważne, aby nie używać tuńczyka rozdrobnionego! W ogóle moim zdaniem, tuńczyk rozdrobniony to kulinarna pomyłka! Nie polecam i nie używajcie! Do tego makaronu najlepszy będzie tuńczyk w kawałkach z oleju. Oczywiście może też być w sosie własnym, jednak ten w oleju smakuje tu dużo lepiej!
Ważne jest również, aby tuńczyka dodać na sam koniec gotowania sosu. Wystarczy na ostatnie 30-60 sekund. Tak, aby jedynie nieco się podgrzał, ale nie rozpadł i zaginął w czeluściach pomidorowych. Aby jeszcze nieco podkręcić smak, na makaron zetrzyjcie nieco twardego sera w typie pecorino. Jeśli będziecie trzymali się tych zasad – to gwarantuję Wam eksplozję smaku!
Jeżeli lubicie proste makarony z sosem pomidorowy, to polecam również przepyszne penna all’arrabbiata.
- Wstaw makaron, niech się gotuje!
- W tym samym czasie pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na oliwie. Dodaj fileciki anchois i smaż kilka minut, aż nieco się rozpadną.
- Następnie dodaj kapary i daj im chwile na patelni.
- W międzyczasie pokrój pomidorki koktajlowe na 4 części i również dodaj na patelnię. Gdy zaczną się rozpadać i puszczą sok, dodaj przecier pomidorowy. Dopraw całość solą, pieprzem, odrobiną cukru i oregano. Gotuj jeszcze z 2-3 minuty aż smaki połączą się i sos nieco zgęstnieje i się zredukuje.
- Na ostatnią minutę gotowania dorzuć tuńczyka. Delikatnie go wmieszaj, tak aby pozostały spore kawałki. Sos pomieszaj z makaronem.
- Smacznego!
Brak komentarzy