Makaron al Tonno

  • 15 minut
  • 10 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • makaron świderki lub inny około 160 g
  • cebula 1 średnia
  • anchois 3 fileciki
  • tuńczyk w kawałkach w oleju 1 puszka
  • kapary 2 łyżki
  • pomidory kotajlowe około 10 sztuk
  • przecier pomidorowy 500 g
  • sól, pieprz, odrobina cukru do smaku
  • oregano 1 łyżeczka
  • oliwa do smażenia

Dzielę się dziś z Wami kolejnym ekspresowym przepisem, który ratuje życie po długiej pracy lub gdy zwyczajnie nie chce się Wam gotować. Makaron al Tonno – czyli makaron z tuńczykiem, kaparami i anchois. Wystarczy 15 minut, aby cieszyć się fantastycznym głębokim smakiem.

Jeśli nie przepadacie za anchois, to być może ten przepis Was przekona. Razem z kaparami oraz słodkawym sosem pomidorowym tworzą fantastyczne tło dla tuńczyka. Ja użyłam wędzonego z oliwy, przez co smak zyskał jeszcze dodatkowy aromat. Bardzo ważne, aby nie używać tuńczyka rozdrobnionego! W ogóle moim zdaniem, tuńczyk rozdrobniony to kulinarna pomyłka! Nie polecam i nie używajcie! Do tego makaronu najlepszy będzie tuńczyk w kawałkach z oleju. Oczywiście może też być w sosie własnym, jednak ten w oleju smakuje tu dużo lepiej!

Ważne jest również, aby tuńczyka dodać na sam koniec gotowania sosu. Wystarczy na ostatnie 30-60 sekund. Tak, aby jedynie nieco się podgrzał, ale nie rozpadł i zaginął w czeluściach pomidorowych. Aby jeszcze nieco podkręcić smak,  na makaron zetrzyjcie nieco twardego sera w typie pecorino. Jeśli będziecie trzymali się tych zasad – to gwarantuję Wam eksplozję smaku!

Jeżeli lubicie proste makarony z sosem pomidorowy, to polecam również przepyszne penna all’arrabbiata.


  1. Wstaw makaron, niech się gotuje!
  2. W tym samym czasie pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na oliwie. Dodaj fileciki anchois i smaż kilka minut, aż nieco się rozpadną.
  3. Następnie dodaj kapary i daj im chwile na patelni.
  4. W międzyczasie pokrój pomidorki koktajlowe na 4 części i również dodaj na patelnię. Gdy zaczną się rozpadać i puszczą sok, dodaj przecier pomidorowy. Dopraw całość solą, pieprzem, odrobiną cukru i oregano. Gotuj jeszcze z 2-3 minuty aż smaki połączą się i sos nieco zgęstnieje i się zredukuje.
  5. Na ostatnią minutę gotowania dorzuć tuńczyka. Delikatnie go wmieszaj, tak aby pozostały spore kawałki. Sos pomieszaj z makaronem.
  6. Smacznego!

 

dobry

Brak komentarzy

Odpowiedz