Mini karpatki z herbatą matcha

  • 90 minut
  • 9 składników
100%
  • Nakryć około 6
  • Przygotowanie 60 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • karpatka z kremem Ketrzyński 1 opakowanie
  • mleko 500 ml
  • masło 325 g
  • jaja 4 sztuki
  • pasta waniliowa 1 łyżka
  • matcha około 2 łyżki
  • cukier puder do oprószenia
  • świeża marakuja opcjonalnie
  • świeża mięta opcjonalnie

Mini karpatki z herbatą matcha podane w słoikach to sztos! Szczególnie jeśli jesteście matchaloverami tak jak ja. Dzięki kilku dodatkom i innemu podaniu, z nudnawego ciasta, które towarzyszy nam od lat 90. możecie wyczarować złoto. Użyłam karpatki z kremem Kętrzyński, co dodatkowo usprawniło pracę. Deser jest pyszny i dzięki swej zieleni idealny na wiosenny, świąteczny stół.


  1. Zacznij od przygotowania kremu. Zrób go według instrukcji producenta. Zawartość torebki z kremem wymieszaj ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozpuszczony proszek i gotuj ciągle mieszając aż masa zrobi się gęsta. Całość pozostaw do wystudzenia. Co jakiś czas przemieszaj stygnący krem. Zimny krem zmiksuj z 200 g masła oraz łyżką pasty waniliowej. Na koniec dosyp herbatę matcha. Ja robiłam to na oko – tak aby kolor był widoczny, a smak odpowiedni. Spróbuj jakie proporcje będą ci najbardziej pasowały.
  2. Przygotuj ciasto. Zagotuj 250 ml wody ze 125 g masła. Następnie wsyp zawartość torebki z ciastem i energicznie mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wystudź. Do chłodnej masy wbijaj kolejno po jednym jajku i miksuj na najwyższych obrotach, aż masa będzie jednolita i gładka.
  3. Przygotuj dużą blachę lub dwie mniejsze ( ja piekłam na dwa razy w blaszkach 25×36 cm), wyłóż je papierem do pieczenia. Jeśli pieczesz na dwa razy, podziel masę na pół. Każdą z częśc rozprowadź przy pomocy łyżki cienką warstwą na papierze do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C i piecz około 25 minut. Po tym czasie Kętrzyński zaleca zmniejszenie temperatury do 150°C i dodatkowe pieczenie przez około 15-20 minut. Moje ciasto było już ładnie przyrumienione i gotowe po tych pierwszych 25 minutach. Bądź więc uważna i pieczcz na oko. Podobnie postępuj z drugą blachą ciasta.
  4. Z wystudzonego ciasta wykrawaj okręgi brzegiem słoiczka lub szklanki w której będziesz podawać deser. Na dnie słoika umieść okrąg z ciasta, na wierzch nałóż krem matcha i dalej kolejny krążek z ciasta. Deser oprósz cukrem pudrem, dodaj świeżą marakuję i podaj z miętą. Smacznego!

Jeden komentarz

Odpowiedz