Składniki
- kapusta kiszona około 300 g
- cebula 1 średnia
- marchewki 2 średnie
- ziemniaki 2 średnie
- kminek 1 łyżeczka
- kmin rzymski (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki
- oregano 1 łyżeczka
- słodka papryka 1 łyżeczka
- słodka papryka wędzona 1/2 łyżeczki
- sos sojowy 1 łyżka
- miód 1 łyżeczka
- bulion warzywny około 1,5 litra
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Trzeba z godnością przyjąć jesień która ponownie pojawiła się w naszym życiu! Dlatego też proponuję Wam rozgrzewający kapuśniak z kiszonej kapusty. Po długim leśnym spacerze, nic nie smakuje tak dobrze jak ta zupa! U mnie jak zwykle wersja bezmięsna, lecz jeśli nie dacie rady przeżyć bez niego – droga wolna. Polecam jednak moją wersję. Nie dodawajcie też świeżej kapusty, bo to całkowicie zmieni smak tej zupy. Jeśli lubicie eksperymenty, dodajcie do niej też odrobinę kminu rzymskiego.
- W garnku w którym będziesz robić zupę, rozgrzej nieco oleju i dodaj pokrojona w drobna kostkę cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj: kminek, kmin rzymski (opcjonalnie), oregano, obie papryki, sól oraz pokrojoną w plasterki marchewkę i ziemniaki w niedużą kostkę. Smaż jeszcze całość około minuty.
- Teraz wlej połowę bulionu, dodaj sos sojowy, miód i gotuj około 15-20 minut aż warzywa zmiękną
- W tym samym czasie w drugim garnku rozgrzej odrobinę oleju i smaż około 3 minuty odciśniętą i poszatkowaną kiszoną kapustę. Dodaj resztę bulionu i gotuj na małym ogniu około 10 minut.
- Gdy warzywa z pierwszego garnka będą już miękkie, a kapusta pogotuje się około 10 minut – należy połączyć oba garnki i gotować jeszcze około 10 minut. Jeśli jest taka potrzeba, należy dodatkowo doprawić zupę.
- Smacznego!
Brak komentarzy