Rozgrzewający kapuśniak z kiszonej kapusty

  • 40 minut
  • 14 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • kapusta kiszona około 300 g
  • cebula 1 średnia
  • marchewki 2 średnie
  • ziemniaki 2 średnie
  • kminek 1 łyżeczka
  • kmin rzymski (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki
  • oregano 1 łyżeczka
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • słodka papryka wędzona 1/2 łyżeczki
  • sos sojowy 1 łyżka
  • miód 1 łyżeczka
  • bulion warzywny około 1,5 litra
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Trzeba z godnością przyjąć jesień która ponownie pojawiła się w naszym życiu! Dlatego też proponuję Wam rozgrzewający kapuśniak z kiszonej kapusty. Po długim leśnym spacerze, nic nie smakuje tak dobrze jak ta zupa! U mnie jak zwykle wersja bezmięsna, lecz jeśli nie dacie rady przeżyć bez niego – droga wolna. Polecam jednak moją wersję. Nie dodawajcie też świeżej kapusty, bo to całkowicie zmieni smak tej zupy.  Jeśli lubicie eksperymenty, dodajcie do niej też odrobinę kminu rzymskiego.


  1. W garnku w którym będziesz robić zupę, rozgrzej nieco oleju i dodaj pokrojona w drobna kostkę cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj: kminek, kmin rzymski (opcjonalnie), oregano, obie papryki, sól oraz pokrojoną w plasterki marchewkę i ziemniaki w niedużą kostkę. Smaż jeszcze całość około minuty.
  2. Teraz wlej połowę bulionu, dodaj sos sojowy, miód i gotuj około 15-20 minut aż warzywa zmiękną
  3. W tym samym czasie w drugim garnku rozgrzej odrobinę oleju i smaż około 3 minuty odciśniętą i poszatkowaną kiszoną kapustę. Dodaj resztę bulionu i gotuj na małym ogniu około 10 minut.
  4. Gdy warzywa z pierwszego garnka będą już miękkie, a kapusta pogotuje się około 10 minut – należy połączyć oba garnki i gotować jeszcze około 10 minut. Jeśli jest taka potrzeba, należy dodatkowo doprawić zupę.
  5. Smacznego!

 

gotowe

Brak komentarzy

Odpowiedz