Szybkie pikle z marchewki, rzodkiewki i kolendry

  • 120 minut
  • 8 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 110 min

Składniki

  • marchew 1 duża
  • rzodkiewki 5-6 sztuk
  • świeża kolendra mała garść
  • ocet ryżowy 1/3 szklanki
  • cukier 1/3 szklanki
  • woda 2/3 szklanki
  • sól 1 łyżka
  • papryczka chili 1 mała

Ten przepis to błyskawica. Po dwóch godzinach marynowania (jak się uprzesz, to nawet szybciej) pikle będą gotowe. Wystarczy tylko kilka składników, abyś cieszył się fajnym dodatkiem do kanapek w stylu azjatyckim. Np. do wietnamskiej bánh mì.

Zamiast rzodkiewki, możesz użyć białej rzodkwi. Warzywa możesz pociąć w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Moja marchewka została potraktowana obieraczką do julienne, ale zwykła też byłaby ok.


  1. Zacznij od marynaty. W garnku podgrzej (ale nie zagotuj) wodę, cukier, papryczkę, ocet i sól. Gdy wszystko się rozpuści, odstaw do przestudzenia.
  2. Marchewkę obierz i pokrój za pomocą zwykłej obieraczki, lub obieraczki do julienne. Rzodkiewki pokrój w cienkie plastry. Kolendrę posiekaj. Warzywa pomieszaj i umieść w słoiku.
  3. Letnią marynatą zalej warzywa i odstaw na parę godzin. Przechowuj w lodówce. Rzodkiewka zabarwi marynatę na różowo. To naturalne.
  4. Używaj jako dodatku do orientalnych kanapek.
  5. Smacznego!