Składniki
- marchew 1 duża
- rzodkiewki 5-6 sztuk
- świeża kolendra mała garść
- ocet ryżowy 1/3 szklanki
- cukier 1/3 szklanki
- woda 2/3 szklanki
- sól 1 łyżka
- papryczka chili 1 mała
Ten przepis to błyskawica. Po dwóch godzinach marynowania (jak się uprzesz, to nawet szybciej) pikle będą gotowe. Wystarczy tylko kilka składników, abyś cieszył się fajnym dodatkiem do kanapek w stylu azjatyckim. Np. do wietnamskiej bánh mì.
Zamiast rzodkiewki, możesz użyć białej rzodkwi. Warzywa możesz pociąć w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Moja marchewka została potraktowana obieraczką do julienne, ale zwykła też byłaby ok.
- Zacznij od marynaty. W garnku podgrzej (ale nie zagotuj) wodę, cukier, papryczkę, ocet i sól. Gdy wszystko się rozpuści, odstaw do przestudzenia.
- Marchewkę obierz i pokrój za pomocą zwykłej obieraczki, lub obieraczki do julienne. Rzodkiewki pokrój w cienkie plastry. Kolendrę posiekaj. Warzywa pomieszaj i umieść w słoiku.
- Letnią marynatą zalej warzywa i odstaw na parę godzin. Przechowuj w lodówce. Rzodkiewka zabarwi marynatę na różowo. To naturalne.
- Używaj jako dodatku do orientalnych kanapek.
- Smacznego!
Brak komentarzy