Wytrawne palmiery z ciasta francuskiego

  • 20 minut
  • 4 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • ciasto francuskie 2 arkusze
  • musztarda 4 łyżki
  • suszona papryka w płatkach 2 łyżki
  • ser żółty tarty do posypania
Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać zalegające w lodówce ciasto francuskie, to polecam palmiery. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Moje zostały przekąską do majówkowego piwa pod chmurką. Można je również zrobić na słodko – świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy. Ilość palmierów widoczna na zdjęciu (nie liczyłam) ;) została przygotowana z dwóch płatów ciasta francuskiego.

  1. Rozłożyć na blacie arkusze ciasta francuskiego.
  2. Posmarować musztardą dijon oraz/lub musztardą ziarnistą (lub jakąkolwiek najbardziej lubicie). Posypać płatkami papryki (opcjonalnie).
  3. Zrolować oba dłuższe brzegi ciasta tak aby spotkały się na środku.
  4. Ciasto pokroić na 1 cm kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piec do czasu zarumienienia ok. 15/20 minut.

palmiery_gotowe

komentarzy 7

Odpowiedz