Składniki
- ciasto francuskie 2 arkusze
- musztarda 4 łyżki
- suszona papryka w płatkach 2 łyżki
- ser żółty tarty do posypania
Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać zalegające w lodówce ciasto francuskie, to polecam palmiery. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Moje zostały przekąską do majówkowego piwa pod chmurką. Można je również zrobić na słodko – świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy. Ilość palmierów widoczna na zdjęciu (nie liczyłam) ;) została przygotowana z dwóch płatów ciasta francuskiego.
- Rozłożyć na blacie arkusze ciasta francuskiego.
- Posmarować musztardą dijon oraz/lub musztardą ziarnistą (lub jakąkolwiek najbardziej lubicie). Posypać płatkami papryki (opcjonalnie).
- Zrolować oba dłuższe brzegi ciasta tak aby spotkały się na środku.
- Ciasto pokroić na 1 cm kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piec do czasu zarumienienia ok. 15/20 minut.
bardzo fajne raz-w-mordeczki.
W przyszłości będę musiała chyba robić z 3 arkuszy ciasta. Ta ilość zniknęła w jakieś…5 minut ;) Pozdrawiam!
muszę niebawem sprawić, by w mojej lodówce „zalegało” ciasto francuskie..;-)
U mnie jakimś cudem prawie zawsze jakieś jedno się plącze po lodówce ;) Pozdrawiam!
wytrawnych jeszcze nie robiłam, ale na pewno są pyszne :)
Ja za to jeszcze słodkich nigdy nie robiłam :) Pozdrawiam!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.