Składniki
- seler 2 duże (około 900g łącznie)
- ziemniaki 2 średnie
- por 1 średni (tylko biała część)
- czosnek 3 ząbki
- jabłko 1 sztuka
- bulion warzywny około 1,5l
- masło klarowane lub olej do smażenia
- mleko 1 szklanka
- czerstwe pieczywo kilka kromek
- oliwa do smażenia grzanek
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól do smaku
- ulubione zioła do grzanek
Święta spędziłam u rodziny konkubenta. ;) Zachwyciłam się kuchnią gospodyni, która robi wspaniałe dania. Wszystko idealne! Świetnie doprawione i po prostu – przepyszne! Jednym z dań była ziemniaczana zupa krem. Natchniona tą idealną kartoflanką zrobiłam krem z selera. Do tego domowej roboty ziołowo – czosnkowe grzanki i wyżerka gotowa. Przepis podpatrzony u Jadłonomii.
- Por kroimy w krążki. W garnku w którym będziemy gotowali zupę przesmażamy pora wraz ze zmiażdżonymi 2 ząbkami czosnku.
- Dodajemy pokrojone w kostkę: selery, ziemniaki i obrane jabłko.
- Całość zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa zmiękną.
- Gdy warzywa zmiękną, blendujemy całość. Dodajemy mleko, przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu.
- Chleb kroimy w kostkę.
- Oliwę mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i ziołami. Mieszamy chleb z oliwą z przyprawiamy. Rozgrzewamy suchą patelnie i prażymy chrupiące grzanki.
Brak komentarzy