krem z selera nowy

Krem z selera

  • 35 minut
  • 15 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 20 min
  • Course

Składniki

  • seler 2 duże (około 900g łącznie)
  • ziemniaki 2 średnie
  • por 1 średni (tylko biała część)
  • czosnek 3 ząbki
  • jabłko 1 sztuka
  • bulion warzywny około 1,5l
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • mleko 1 szklanka
  • czerstwe pieczywo kilka kromek
  • oliwa do smażenia grzanek
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól do smaku
  • ulubione zioła do grzanek
Święta spędziłam u rodziny konkubenta. ;) Zachwyciłam się kuchnią gospodyni, która robi wspaniałe dania. Wszystko idealne! Świetnie doprawione i po prostu – przepyszne! Jednym z dań była ziemniaczana zupa krem. Natchniona tą idealną kartoflanką zrobiłam krem z selera. Do tego domowej roboty ziołowo – czosnkowe grzanki i wyżerka gotowa. Przepis podpatrzony u Jadłonomii.

  1. Por kroimy w krążki. W garnku w którym będziemy gotowali zupę przesmażamy pora wraz ze zmiażdżonymi 2 ząbkami czosnku.
  2. Dodajemy pokrojone w kostkę: selery, ziemniaki i obrane jabłko.
  3. Całość zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa zmiękną.
  4. Gdy warzywa zmiękną, blendujemy całość. Dodajemy mleko,  przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu.
  5. Chleb kroimy w kostkę.
  6. Oliwę mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i ziołami. Mieszamy chleb z oliwą z przyprawiamy. Rozgrzewamy suchą patelnie i prażymy  chrupiące grzanki.

 

krem-z-selera

Brak komentarzy

Odpowiedz