Grzanki z łososiem, awokado i jajkiem

  • 15 minut
  • 5 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 5 min
  • Cuisine
  • Skill Level

Składniki

  • jajka sadzone 2
  • chleb tostowy 2 kromki
  • awokado 1 sztuka
  • łosoś wędzony 100 g
  • majonez 2 łyżki

Zawsze mam mieszane uczucia i zastanawiam się długo, czy wrzucać tu tak banalne przepisy jak ten.  Te grzanki są jednak tak pyszne, że nie mogłam się powstrzymać. Traktujcie je bardziej jako inspirację. Możecie dodać do nich wiele innych rzeczy. Zamiast awokado np. sałatę, a łososia możecie zamienić na chrupiący boczek. Wszystkie kombinacje dozwolone, choć ta przypadła mi póki co najbardziej do gustu.

Jajko sadzone musi być idealne (dla mnie to takie, którego żółtko rozkosznie rozpływa się po talerzu. Jego zrobienie to bardzo prosta sprawa. Nie bójcie się. Wystarczy rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i utrzymywać ją na małym ogniu.  Delikatnie wbić jajka (uważając, aby nie przebić żółtek). Posolić, popieprzyć i zająć się innymi rzeczami takimi jak pieczenie grzanek, czy obieranie awokado.

Jajek nie musicie przewracać,  podważać… Zostawcie je samym sobie. Powinno zadziałać. Gdy zauważycie, że białka zetną się również z góry – perfekcyjne jajko sadzone powinno być gotowe. Jeśli przegapicie moment ścięcia białka (od góry) jest duże prawdopodobieństwo, że żółtko niestety nie będzie płynne. Powodzenia!

 

  1. Smażymy jajka sadzone.
  2. W tym samym czasie opiekamy chleb.
  3. Grzanki smarujemy odrobiną majonezu.
  4. Nakładamy łososia, awokado i na wierzch jajko sadzone!

 

Smacznego!

grzankiiii

Brak komentarzy

Odpowiedz