Składniki
- marchewki 3 sztuki
- pietruszka (korzeń) 2 sztuki
- seler 1/2 średniej sztuki
- cebula 1 średnia
- por (jasna część) 1 sztuka
- kapusta pok choi 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- suszone grzyby 2 sztuki
- świeży imbir około 1 cm
- liście laurowe 3 sztuki
- ziele angielskie 3 sztuki
- sól 2 łyżeczki
- pieprz w kulkach 5 sztuk
- pieprz mielony 1/2 łyżeczki
- lubczyk suszony 1 łyżeczka
- pietruszka suszona 1 łyżeczka
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- olej 2 łyżki
- sos sojowy 2-3 łyżki
- gożdziki 2 sztuki
- woda 2 litry
- świeża kolendra do podania
- ulubiony makaron do podania
Znacie ten stan? Wracacie do domu przemarznięci i jedyne o czym marzycie to gorący bulion albo herbata?! Ja w takich sytuacjach mam raczej chętkę na zupę. Orientalny bulion warzywny jest idealnie rozgrzewający. To również świetna podstawa różnych innych zup w stylu azjatyckim. U mnie z chińskim makaronem. Smakował wybornie!
- Marchew, pietruszkę oraz selera obierz i pokrój na mniejsze części. Kapustę pok choi przekrój wzdłuż, podobnie zrób z porem. Czosnek obierz. Warzywa wrzuć do dużego garnka. Dodaj suszone grzyby oraz imbir pokrojony w cienkie plastry (nie musisz go obierać).
- Cebulę obierz i opal na palniku na czarno jak do rosołu. Również dodaj do warzyw w garnku. Zalej je 2 litrami zimnej wody. Dodaj wszystkie przyprawy i olej.
- Gotuj na małym ogniu 2,5 godziny. W razie potrzeby dodaj jeszcze soli lub pieprzu. Podawaj gorący z ulubionym makaronem w stylu azjatyckim. Koniecznie posyp świeżą kolendrą.
- Smacznego!
Brak komentarzy