Orientalny bulion warzywny

  • 160 minut
  • 23 składników
70%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 150 min

Składniki

  • marchewki 3 sztuki
  • pietruszka (korzeń) 2 sztuki
  • seler 1/2 średniej sztuki
  • cebula 1 średnia
  • por (jasna część) 1 sztuka
  • kapusta pok choi 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • suszone grzyby 2 sztuki
  • świeży imbir około 1 cm
  • liście laurowe 3 sztuki
  • ziele angielskie 3 sztuki
  • sól 2 łyżeczki
  • pieprz w kulkach 5 sztuk
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki
  • lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • pietruszka suszona 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • olej 2 łyżki
  • sos sojowy 2-3 łyżki
  • gożdziki 2 sztuki
  • woda 2 litry
  • świeża kolendra do podania
  • ulubiony makaron do podania

Znacie ten stan? Wracacie do domu przemarznięci i jedyne o czym marzycie to gorący bulion albo herbata?! Ja w takich sytuacjach mam raczej chętkę na zupę. Orientalny bulion warzywny jest idealnie rozgrzewający. To również świetna podstawa różnych innych zup w stylu azjatyckim. U mnie z chińskim makaronem. Smakował wybornie!


 

  1. Marchew, pietruszkę oraz selera obierz i pokrój na mniejsze części. Kapustę pok choi przekrój wzdłuż, podobnie zrób z porem. Czosnek obierz. Warzywa wrzuć do dużego garnka. Dodaj suszone grzyby oraz imbir pokrojony w cienkie plastry (nie musisz go obierać).
  2. Cebulę obierz i opal na palniku na czarno jak do rosołu. Również dodaj do warzyw w garnku. Zalej je 2 litrami zimnej wody. Dodaj wszystkie przyprawy i olej.
  3. Gotuj na małym ogniu 2,5 godziny. W razie potrzeby dodaj jeszcze soli lub pieprzu. Podawaj gorący z ulubionym makaronem w stylu azjatyckim. Koniecznie posyp świeżą kolendrą.
  4. Smacznego!

 

bulion orientalny

Brak komentarzy

Odpowiedz