gyoza

Wegetariańskie japońskie pierożki gyoza

  • 60 minut
  • 17 składników
100%
  • Nakryć 40-60 sztuk
  • Przygotowanie 50 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • wrzątek około 1/2 szklanki
  • granulat sojowy 100g
  • posiekana kapusta pekińska 1 szklanka
  • świeża kolendra 1/2 pęczka
  • świeżo starty imbir 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • posiekany szczypiorek 2 łyżki
  • sos sojowy 2 łyżki + 4 łyżki do sosu
  • olej sezamowy 1 łyżka + 1 łyżka do smażenia
  • olej 2 łyżki
  • ostra papryczka odrobina do smaku
  • brązowy cukier 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ocet ryżowy 2 łyżki

 

Lubie klasyczne dania mięsne zamieniać na wersje wegetariańskie. Tak właśnie powstały japońskie pierożki gyoza. Klasycznie przygotowuje się je z wieprzowiną – ja zrobiłam wersję bezmięsną. Jako zamiennika użyłam granulatu sojowego. Wykorzystuję go również do wegetariańskiego spaghetti bolognese. Reszta składników pozostała tradycyjna.

Danie jest dosyć pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu i energii. Gotowe pierożki można zamrozić. Oprócz samodzielnego dania myślę, że świetnie sprawdzą się jako dodatek do orientalnego bulionu. Na kaca jak znalazł!

Ciasto jest dosyć elastyczne, ale żeby dobrze i cienko je rozwałkować trzeba trochę się namęczyć. Jeśli macie w domu maszynkę do robienia makaronu, będzie bardzo przydatna! Jeśli nie, musicie uzbroić się w cierpliwość.


  1. Zacznij od ciasta. Mąkę zmieszaj z solą i połową szklanki wrzątku. Początkowo mieszaj łyżką (najlepiej drewnianą) aby się nie poparzyć! Gdy ciasto odrobinę przestygnie zagnieć je bardzo dokładnie dłońmi i odstaw.
  2. Przygotuj farsz. Granulat sojowy zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Gdy zmięknie, dokładnie odlej wodę.
  3. Do granulatu dodaj: poszatkowaną drobno kapustę pekińską, posiekane:kolendrę i szczypiorek. Dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno starty  świeży imbir, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, ostrą papryczkę, sól, pieprz oraz brązowy cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
  4. Ciasto odrywaj po kawałku i wałkuj bardzo cienko. Wykrawaj szklanką kółka.
  5. Na środek każdego kółka nałóż odrobinę farszu. Sklejaj ręcznie niczym pierogi. Ciasto formuj jednak tak, aby można było każdy z pierożków postawić na podstawie (jak na zdjęciu).
  6. Na dużej patelni z pokrywą rozgrzej zwykły olej z odrobiną oleju sezamowego. Ustaw na niej pierożki, jeden koło drugiego, tak aby smażyła się jedynie ich podstawa. Gdy pierożki od spodu zaczną brązowieć, dodaj na patelnię pół szklanki wody! UWAGA! Należy to robić bardzo delikatnie i po ściance. Będzie bardzo mocno pryskało – uważaj żeby się nie poparzyć! Przykryj patelnię pokrywką i paruj pierożki około 3-4 minuty. Gdy nieco zmiękną, możesz ściągnąć pokrywkę i jeszcze kilka minut podgrzewaj aby woda całkowicie odparowała.
  7. W międzyczasie pomieszaj ze sobą 4 łyżki sosu sojowego z 2 łyżkami octu ryżowego. To będzie sos do maczania pierożków. Podawaj na gorąco! Najlepiej je się je pałeczkami!

 

gyoza

Brak komentarzy

Odpowiedz