Składniki
- pomidory krojone w puszce 1
- ciecierzyca w puszce 1
- czosnek 2 duże ząbki
- bulion warzywny około 500 - 750 ml
- rozmaryn 1 łyżeczka
- papryka wędzona słodka 1 łyżeczka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- pęczek pieruszki 1 mały
- olej odrobina do smażenia
- ulubiony makaron do podania
Zima nie odpuszcza, zatem i ja nie odpuszczam z rozgrzewającymi zupami! Nie ma nic przyjemniejszego niż zjedzenie takiej po powrocie z zimowego spaceru! Niby klasyczna pomidorówka, ale dodatek ciecierzycy zmienia ją nie do poznania. Jest dosyć gęsta, a dodatek makaronu sprawi, że bez problemu najecie się jedną porcją. Jeśli lubicie eksperymentować i klasyczny zupy Was nieco znudziły tak jak mnie, to wypróbujcie koniecznie. Cieciorkę w puszce kupicie bez problemu. Jest w większości sklepów.
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Podsmaż go na oleju w garnku w którym będziesz robiła zupę. Uważaj żeby nie przypalić. Dodaj rozmaryn i pomidory. Gotuj około 10 minut na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.
- Następnie dodaj ciepły bulion, posiekaną natkę pietruszki i odcedzoną ciecierzycę (zostaw z 2 łyżki do dekoracji). Gotuj około 5 minut i dopraw solą, pieprzem i papryką.
- Po tym czasie odlej połowę zupy i zmiksuj. Wymieszaj ją z niezmiksowaną częścią. Podgrzej jeszcze przez 2 minuty i podawaj z ugotowanym makaronem.
Jemy tę zupę często. Choć na upały nie polecamy.:-)