Zupa pomidorowa z ciecierzycą

  • 20 minut
  • 11 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 15 min
  • Course

Składniki

  • pomidory krojone w puszce 1
  • ciecierzyca w puszce 1
  • czosnek 2 duże ząbki
  • bulion warzywny około 500 - 750 ml
  • rozmaryn 1 łyżeczka
  • papryka wędzona słodka 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pęczek pieruszki 1 mały
  • olej odrobina do smażenia
  • ulubiony makaron do podania

Zima nie odpuszcza, zatem i ja nie odpuszczam z rozgrzewającymi zupami! Nie ma nic przyjemniejszego niż zjedzenie takiej po powrocie z zimowego spaceru! Niby klasyczna pomidorówka, ale dodatek ciecierzycy zmienia ją nie do poznania. Jest dosyć gęsta, a dodatek makaronu sprawi, że bez problemu najecie się jedną porcją. Jeśli lubicie eksperymentować i klasyczny zupy Was nieco znudziły tak jak mnie, to wypróbujcie koniecznie. Cieciorkę w puszce kupicie bez problemu. Jest w większości sklepów.


  1. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Podsmaż go na oleju w garnku w którym będziesz robiła zupę. Uważaj żeby nie przypalić. Dodaj rozmaryn i pomidory. Gotuj około 10 minut na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.
  2. Następnie dodaj ciepły bulion, posiekaną natkę pietruszki i odcedzoną ciecierzycę (zostaw z 2 łyżki do dekoracji). Gotuj około 5 minut i dopraw solą, pieprzem i papryką.
  3. Po tym czasie odlej połowę zupy i zmiksuj. Wymieszaj ją z niezmiksowaną częścią. Podgrzej jeszcze przez 2 minuty i podawaj z ugotowanym makaronem.

 

zupa 1

Jeden komentarz

Odpowiedz