Sernik tradycyjny z rodzynkami

  • 85 minut
  • 10 składników
92%
  • Nakryć 8
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 70 min

Składniki

  • ser na sernik 1kg
  • cukier 200g
  • masło 200g
  • jajka 4 duże
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kasza manna 50g
  • aromat waniliowy kilka kropel
  • rodzynki 100g
  • alkohol do namoczenia rodzynek np. Baileys odrobina
Taki właśnie tradycyjny sernik przypomina mi dzieciństwo. Robiła go Mama i Babcia. Czasami przychodzą takie dni, że „choćby nie wiem co” chce się czegoś, czego smak doskonale znamy, ale nie jedliśmy tego całe lata. U mnie to było wczoraj ;)Przepis jest całkiem prosty i nie wymaga kopy jaj (przy przepisach na serniki właśnie to mnie zawsze odstrasza).U mnie bez żadnej polewy, choć polewa z czekolady byłaby jak najbardziej na miejscu.

 

  1. Do dużej miski wrzucamy pokrojone w kawałki masło, cukier, żółtka i aromat. Ucieramy za pomocą miksera przez kilka minut.
  2. Następnie dodajemy kasze manną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i ucieramy dalej. Wrzucamy stopniowo twaróg.
  3. Po wmieszaniu całego sera dodajemy namoczone (u mnie w alkoholu) wcześniej rodzynki oraz białka ubite na sztywno. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
  4. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy o średnicy 24 cm.
  5. Pieczemy przez około 60/70 minut w temperaturze 175 stopni. Najlepiej wystudzić w piekarniku.
sernik tradycyjny nowy

 

Like 23 Dislike 2

komentarze 2

Odpowiedz