Składniki
- ser na sernik 1kg
- cukier 200g
- masło 200g
- jajka 4 duże
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- kasza manna 50g
- aromat waniliowy kilka kropel
- rodzynki 100g
- alkohol do namoczenia rodzynek np. Baileys odrobina
Taki właśnie tradycyjny sernik przypomina mi dzieciństwo. Robiła go Mama i Babcia. Czasami przychodzą takie dni, że „choćby nie wiem co” chce się czegoś, czego smak doskonale znamy, ale nie jedliśmy tego całe lata. U mnie to było wczoraj ;)Przepis jest całkiem prosty i nie wymaga kopy jaj (przy przepisach na serniki właśnie to mnie zawsze odstrasza).U mnie bez żadnej polewy, choć polewa z czekolady byłaby jak najbardziej na miejscu.
- Do dużej miski wrzucamy pokrojone w kawałki masło, cukier, żółtka i aromat. Ucieramy za pomocą miksera przez kilka minut.
- Następnie dodajemy kasze manną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i ucieramy dalej. Wrzucamy stopniowo twaróg.
- Po wmieszaniu całego sera dodajemy namoczone (u mnie w alkoholu) wcześniej rodzynki oraz białka ubite na sztywno. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
- Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy o średnicy 24 cm.
- Pieczemy przez około 60/70 minut w temperaturze 175 stopni. Najlepiej wystudzić w piekarniku.
Jadłam owy sernik zrobiony przez autorkę :) Przepyszny z posmakiem wanilii. Polecam!
Sernik klasyczny – najlepszy. ; )
Kocham serniki!