Składniki
- cebula 1 średnia sztuka
- ziemniaki 3 średnie sztuki
- mała brukselka dwie garście
- mrożona marchewka baby dwie garście
- mrożony brokuł kilka różyczek
- mleko kokosowe 1 puszka
- bulion warzywny 1-2 szklanki
- curry 1 łyżeczka
- ostra papryka 1 łyżeczka
- suszona kolendra 1 łyżeczka
- płatki drożdżowe 2 łykżki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- świeża kolendra do podania
W szaro-burym zimowym czasie trzeba jakoś się ratować. Przepis na warzywa w sosie kokosowym powstał z potrzeby słońca. Kilka składników zalegających w zamrażarce, aromatyczne przyprawy i mleczko kokosowe. Do tego kilkanaście minut gotowania i piękne kolorowe danie gotowe. Nie spinajcie się jeśli nie macie lub nie lubicie któregoś ze składników. Zamieńcie go na coś innego. Poszczególne ilości też traktujcie dosyć luźno. Ja wrzucałam warzywa „na oko”. Gotowanie ma przynosić Wam radość!
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę pokrojoną w piórka oraz obrane i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki. Smaż około 3 minuty.
- W międzyczasie ugotuj osobno (najlepiej na parze) brukselkę i brokuła. Uważaj żeby ich nie rozgotować. Odłóż, niech czekają na swoją kolej.
- Na patelnię z cebulą i ziemniakami dodaj mrożone marchewki baby i mrożoną fasolkę szparagową. Zalej ciepłym bulionem, dodaj listki laurowe i ziele angielskie. W razie potrzeby, gdyby bulion zbyt szybko wyparował podlej odrobiną wody. Duś na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
- Do gotujących się warzyw dodaj brukselkę i brokuła. Zalej dobrze wymieszanym mleczkiem kokosowym (połącz część stałą mleczka z wodą kokosową). Zagotuj i zacznij przyprawiać solą, pieprzem, curry, ostrą papryką, suszonymi liśćmi kolendry i płatkami drożdżowymi. Gotuj jeszcze chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Podaj posypane świeżą kolendrą np. z ryżem.
- Smacznego!
Brak komentarzy