Składniki
- suszone borowiki 10 g
- suszone podgrzybki 10 g
- cebula 1/2 małej
- marchew 2 sztuki
- seler cienki plaster
- pietruszka 1 mała sztuka
- ziemniak 1 średni
- liście laurowe 3 sztuki
- ziele angielskie 4 kulki
- bulion warzywny około 1 i 1/2 l
- natka pietruszki świeża lub suszona około 1 łyżka
- masło 1 łyżka
- olej 1 łyżka
- śmietana 30% 1/4 kubka
- sól, pieprz, cukier do smaku
- ocet (opcjonalnie) około 1 łyżka
- łazanki do podania
Barszcz, zupa rybna, czy zupa grzybowa z łazankami? Co jada się w Wigilię w Waszych domach? U mnie zawsze na świątecznym stole pojawiał się aromatyczny rosół rybny. Dopiero, gdy sama zaczęłam gotować we własnym domu przerzuciłam się na barszcz. Tak też było i w minione święta. Chcąc przedłużyć klimat gwiazdki przygotowałam po świętach aromatyczną zupę grzybową z łazankami. Z pomocą przyszły prosto z lasu produkty Devaldano. Jeśli tak jak ja lubicie powspominać sobie lato, to koniecznie zapoznajcie się z ich dobrociami. Grzyby suszone, marynowane. Owoce leśne w zalewach i żelach. Wszystko to skondensowany smak lata. Sprawdźcie sami. Zacznijcie tak jak ja, od suszonych podgrzybków i borowików.
- Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na parę godzin.
- Cebule oraz włoszczyznę razem z ziemniakiem pokrój tak jak lubisz najbardziej.
- W garnku w którym będziesz robiła zupę rozgrzej masło z olejem. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone warzywa oprócz ziemniaka. Smaż kilka minut, po czym dodaj odsączone grzyby. Wody z moczenia grzybów nie wylewaj!
- Gdy warzywa nieco się przyrumienią dodaj bulion warzywny oraz wodę w której moczyły się grzyby. Wlej ją ostrożnie do garnka, ale nie wylewaj do końca – zostaw to co osiadło na dnie. To mogą być ziarenka piasku, których nie potrzebujemy w zupie ;)
- Gdy zupa się zagotuje, dodaj obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz natkę pietruszki.
- Gotuj około 15-20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Dopraw zupę solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz opcjonalnie odrobiną octu.
- Na koniec zabiel zupę śmietaną 30%. Odlej łyżkę zupy do kubka, ostrożnie dodaj śmietanę i dynamicznie wymieszaj, aby się nie zważyła.
- W międzyczasie ugotuj łazanki i podaj z nimi zupę.
- Smacznego!
Brak komentarzy