Zupa grzybowa z łazankami

  • 30 minut
  • 17 składników
78%
  • Nakryć 4-6
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • suszone borowiki 10 g
  • suszone podgrzybki 10 g
  • cebula 1/2 małej
  • marchew 2 sztuki
  • seler cienki plaster
  • pietruszka 1 mała sztuka
  • ziemniak 1 średni
  • liście laurowe 3 sztuki
  • ziele angielskie 4 kulki
  • bulion warzywny około 1 i 1/2 l
  • natka pietruszki świeża lub suszona około 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • olej 1 łyżka
  • śmietana 30% 1/4 kubka
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • ocet (opcjonalnie) około 1 łyżka
  • łazanki do podania

Barszcz, zupa rybna, czy zupa grzybowa z łazankami? Co jada się w Wigilię w Waszych domach? U mnie zawsze na świątecznym stole pojawiał się aromatyczny rosół rybny. Dopiero, gdy sama zaczęłam gotować we własnym domu przerzuciłam się na barszcz. Tak też było i w minione święta. Chcąc przedłużyć klimat gwiazdki przygotowałam po świętach aromatyczną zupę grzybową z łazankami. Z pomocą przyszły prosto z lasu produkty Devaldano. Jeśli tak jak ja lubicie powspominać sobie lato, to koniecznie zapoznajcie się z ich dobrociami. Grzyby suszone, marynowane. Owoce leśne w zalewach i żelach. Wszystko to skondensowany smak lata. Sprawdźcie sami. Zacznijcie tak jak ja, od suszonych podgrzybków i borowików.


  1. Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na parę godzin.
  2. Cebule oraz włoszczyznę razem z ziemniakiem pokrój tak jak lubisz najbardziej.
  3. W garnku w którym będziesz robiła zupę rozgrzej masło z olejem. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone warzywa oprócz ziemniaka. Smaż kilka minut, po czym dodaj odsączone grzyby. Wody z moczenia grzybów nie wylewaj!
  4. Gdy warzywa nieco się przyrumienią dodaj bulion warzywny oraz wodę w której moczyły się grzyby. Wlej ją ostrożnie do garnka, ale nie wylewaj do końca – zostaw to co osiadło na dnie. To mogą być ziarenka piasku, których nie potrzebujemy w zupie ;)
  5. Gdy zupa się zagotuje, dodaj obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz natkę pietruszki.
  6. Gotuj około 15-20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  7. Dopraw zupę solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz opcjonalnie odrobiną octu.
  8. Na koniec zabiel zupę śmietaną 30%. Odlej łyżkę zupy do kubka, ostrożnie dodaj śmietanę i dynamicznie wymieszaj, aby się nie zważyła.
  9. W międzyczasie ugotuj łazanki i podaj z nimi zupę.
  10. Smacznego!

zupa grzybowa z łazankami