Omlet bananowo – migdałowy

  • 15 minut
  • 6 składników
100%
  • Nakryć 1
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • jajko 1 sztuka
  • banan 1/2 sztuki
  • mąka ryżowa 1 łyżka
  • mleko 1 łyżka
  • tarte migdały 1 łyżeczka
  • sól do smaku

W związku z tym, że przedłużyłam sobie weekend o dwa dni, mogłam dziś cieszyć się spokojnym drugim śniadaniem. Korzystając z tego, że zostałam w domu zrobiłam omlet z dietowego przepisu . W pracy nie byłoby to możliwe. Tak samo jak w przypadku owsianek  – z omletami też zaczynam się dopiero zaznajamiać. Pamiętam omlety z dzieciństwa – robiła je moja Mama w weekendy. Były proste i zawsze z dżemem. Innych szczegółów nie pamiętam. Ostatni raz jadłam go jakieś 15 lat temu. Wiem jedno – nasza wspaniała dietetyczka Agnieszka nauczyła mnie jeść słodkie śniadania!  Jeszcze dwa tygodnie temu zarzekałam się, że „nie tknę”, że „fuj”. Tymczasem wcinam te poranne słodkości aż mi się uszy trzęsą. Nigdy nie mówcie „nigdy” ;)

  1. Żółtko oddzielamy od białka.
  2. Białko ubijamy na sztywną pianę.
  3. W drugiej misce rozgniatamy widelcem banana, dodajemy do niego żółtko, mąkę, mleko, migdały i szczyptę soli. Mieszamy.
  4. Dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy.
  5. Smażymy po kilka minut z każdej strony na beztłuszczowej teflonowej patelni.

 

omlet

 

komentarze 2

Odpowiedz