Zupa tom yum z krewetkami

  • 20 minut
  • 11 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • Tom yum set lub pasta tom yum 1 op. lub 2 łyżki
  • mleko kokosowe 1/2 puszki
  • pomidory krojone 1/2 puszki
  • grzyby azjatyckie lub mini pieczarki 2 garści
  • krewetki (świeże obrane lub mrożone) około 20-30 sztuk
  • szalotki 2 sztuki
  • sos rybny około 2 łyżki
  • sok z limonki do smaku
  • cukier do smaku
  • świeża kolendra do posypania
  • makaron ryżowy w zależności od potrzeby

Zupa tom yum z krewetkami, którą tym razem proponuję to jedna z wielu tajskich wariacji na temat klasycznej zupy tom yum. Wariacji, ponieważ w oryginalnym przepisie na tę ostro-kwaśną zupę nie znajdziemy mleka kokosowego, ani makaronu ryżowego. Ja jednak nieco pokombinowałam i podkręciłam klasykę. Mleko kokosowe złagodziło nieco ostrość, a odrobina makaronu ryżowego nadała jej większej sytości. Do przygotowania wywaru użyłam gotowej mieszanki prosto z Tajlandii w której znalazł się m. in. trudno dostępny u nas galangal, liście kafiru, trawa cytrynowa oraz rybny sos chili.

Nie martwcie się jednak na zapas – możecie użyć pasty do tom yum, która dostępna jest w prawie wszystkich większych marketach. Warto trzymać rękę na pulsie i śledzić promocje oraz ofertę choćby sklepów Lidl. Tam bardzo często podczas tygodni tematycznych można kupić przydatne składniki do wielu dań azjatyckich i nie tylko. Niestety nie udało mi się zdobyć żadnych orientalnych grzybów i do zupy dodałam mini pieczarek, które też świetnie spełniły swoją rolę. Do tego krewetki, szalotki, odrobina pomidorów oraz koniecznie świeża kolendra! Aromatyczna uczta gotowa!


  1. Jeśli robisz zupę z zestawu suszonych składników tom yum set, to postępuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Zalej je wodą, gotuj kilka minut, po czym odcedź wywar od zdrewniałych składników. Jeśli jednak zdecydowałeś się na pastę tom yum, która jest dużo łatwiej dostępna, to w garnku w którym będziesz robił zupę umieść 1 łyżkę pasty i chwilę podgrzewaj na niewielkim ogniu. Gdy zaczniesz czuć piękny aromat, zalej ją około litrem wody i zagotuj.
  2. Do wywaru dodaj obrane, pokrojone wzdłuż na pół i dalej w półplastry szalotki, pół puszki pomidorów, wyczyszczone mini pieczarki pokrojone na połówki oraz wyczyszczone krewetki bez pancerzyków i ogonków. Gotuj chwilę, po czym zmniejsz ogień i dodaj mleko kokosowe. Jeśli zupa jest zbyt mało aromatyczna dodaj więcej pasty tom yum. Dopraw wszystko sosem rybnym, sokiem z limonki i cukrem. Smaki powinny balansować i być wyraźne.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy według wskazówek z opakowania.
  4. Zupę podaj z makaronem, posypaną świeżą kolendrą.
  5. Smacznego!

Jeden komentarz

Odpowiedz