Składniki
- ziemniaki 2 duże
- cebula 1 średnia
- czosnek 4 ząbki do pieczenia + 1 do dressingu
- marchew 1 duża
- brokuł kilka różyczek
- czerowna papryka 1/2 średniej
- pieczarki kilka sztuk
- oliwa 4 łyżki
- musztarda 1 duża łyżka
- płynny miód 1 łyżka
- oregano 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- bulion warzywny lub woda do podania
Warzywa pieczone w miodowo-musztardowym dressingu to w naszym domu tzw. zestaw ratunkowy. Gdy nie wiadomo co zrobić na obiad, albo gdy brakuje jakichś składników wrzucam wszystkie, które mam pod ręką. Mieszam szybki dressing i piekę warzywa. Jako dodatek – szybki jogurtowy sos i prażone pestki. Zapewniam Was – niebo w gębie!
- Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze części. 4 ząbki czosnku zostaw w całości.
- Przygotuj dressing. Pomieszaj miód, musztardę, oregano oraz przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Następnie dolej oliwę i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Dopraw solą i pieprzem.
- Warzywa dokładnie pomieszaj z dressingiem, najlepiej zrób to rękoma, aby sos dokładnie pokrył warzywa. Przełóż do naczynia do zapiekania lub blaszki.
- Piekarnik nagrzej do 200 °C. Piecz przez około 30 minut. Co jakiś czas przemieszaj warzywa, a jeśli jest taka potrzeba podlej odrobiną bulionu lub wody.
- Podawaj z prostym sosem jogurtowo-czosnkowym i prażonymi pestkami np. słonecznika.
- Smacznego!
świetnie to wygląda i pewnie tak samo smakuje :)