Warzywa pieczone w miodowo-musztardowym dressingu

  • 40 minut
  • 13 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • ziemniaki 2 duże
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 4 ząbki do pieczenia + 1 do dressingu
  • marchew 1 duża
  • brokuł kilka różyczek
  • czerowna papryka 1/2 średniej
  • pieczarki kilka sztuk
  • oliwa 4 łyżki
  • musztarda 1 duża łyżka
  • płynny miód 1 łyżka
  • oregano 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • bulion warzywny lub woda do podania

Warzywa pieczone w miodowo-musztardowym dressingu to w naszym domu tzw. zestaw ratunkowy. Gdy nie wiadomo co zrobić na obiad, albo gdy brakuje jakichś składników wrzucam wszystkie, które mam pod ręką. Mieszam szybki dressing i piekę warzywa. Jako dodatek  – szybki jogurtowy sos i prażone pestki. Zapewniam Was – niebo w gębie!


  1. Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze części. 4 ząbki czosnku zostaw w całości.
  2. Przygotuj dressing. Pomieszaj miód, musztardę, oregano oraz przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Następnie dolej oliwę i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Warzywa dokładnie pomieszaj z dressingiem, najlepiej zrób to rękoma, aby sos dokładnie pokrył warzywa. Przełóż do naczynia do zapiekania lub blaszki.
  4. Piekarnik nagrzej do 200 °C. Piecz przez około 30 minut. Co jakiś czas przemieszaj warzywa, a jeśli jest taka potrzeba podlej odrobiną bulionu lub wody.
  5. Podawaj z prostym sosem jogurtowo-czosnkowym i prażonymi pestkami np. słonecznika.
  6. Smacznego!

Warzywa pieczone w miodowym dressingu

Jeden komentarz

Odpowiedz