Praliny z ciecierzycy

  • 80 minut
  • 2 składników
100%
  • Nakryć kilkanaście sztuk
  • Przygotowanie 30 min
  • Gotowanie 50 min

Składniki

  • ciecierzyca 1 puszka
  • gorzka czekolada 2 tabliczki

Praliny z ciecierzycy to najprostsze słodycze świata! Wyglądają efektownie i są banalne w przygotowaniu. I co najfajniejsze – aby je przygotować potrzebujemy tylko 2 składników! Cieciorki i czekolady! Myślę, że niejedna będzie zaskoczona, gdy poczęstujecie ją tymi fantastycznymi słodkościami.


  1. Ciecierzyce dokładnie odsącz z aquafaby (zalewy). Rozłóż ją równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Piecz ciecierzycę około 50-60 minut, aż stanie się chrupiąca.Co kilkanaście minut przemieszaj ją, aby równomiernie się przypiekła.
  2. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodaj upieczoną ciecierzycę i dokładnie wymieszaj. Przygotuj dużą tacę lub blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj porcje odpowiadające jednej pralinie. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia czekolady. Przechowuj w lodówce. Smacznego!
praliny z ciecierzycyŹródło

Jeden komentarz

Odpowiedz