Składniki
- zakwas 1 szklanka
- mleko 2/3 szklanki
- woda przegotowana 1/4 szklanki
- oliwa lub roztopione masło 2 łyżki
- cukier 1 łyżka
- sól 1 łyżka
- mąka (u mnie Pełne Ziarno 3 Zboża) 3 i 1/4 szklanki
- drożdże instant 1 łyżeczka
- jajko 1 sztuka
- śmietana 30% 2 łyżki
- ziarna (sezam i siemię lniane) do posypania
Składniki (zakwas):
Uwaga: zakwas będzie gotowy do użytku po 4 dniach. Dokarmianie zakwasu ustalmy na stałą porę dnia: rano lub wieczorem. Jeśli postanowimy robić zakwas rano – to tego trzymajmy się do końca procesu tworzenia
- mąka pełnoziarnista do wypieku chleba (3 zboża: mieszanka pszennej, żytniej i orkiszowej – takiej) lub mąka żytni lub żytnia pełnoziarnista
- woda przegotowana o temperaturze pokojowej
- szklany wysoki słoik
- folia aluminiowa
- ciepłe miejsce
- Dzień 1 (rano) Pół szklanki mąki mieszamy dokładnie z połową szklanki wody. Słoik przykrywamy folią aluminiową (ale niezbyt szczelnie). Odstawiamy w miarę ciepłe miejsce bez przeciągów. Ja zostawiłam swój na podłodze obok grzejącego na jedynce kaloryfera. Tego samego dnia wieczorem mieszamy jeszcze raz dokładnie zakwas i odstawiamy.
- Dzień 2 (rano) Dokarmiamy pierwszy raz zakwas. Dodajemy znowu pół szklanki mąki i pół szklanki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Odstawiamy.
- Dzień 3 (rano) Robimy dokładnie to samo co dnia 2.
- Dzień 4 (rano) Powtórka z dnia 2 i 3. Odstawiamy, a po trzech godzinach zakwas jest już gotowy do użycia.
Uwagi: zakwas powinien mieć konsystencję ciasta na naleśniki (choć są różne zakwasy). Jeśli na powierzchni pojawiają się bąble tzn. że zakwas pracuje i wszystko jest ok. Zapach nie zachwyca, ale to też naturalne. Nie martwcie się też rozwarstwieniem.
Zakwas przechowujemy w lodówce – gdy jest chłodny, to nie jest aktywny. Aby móc go użyć do wypieku należy go ocieplić (zostawiając na parę godzin w temperaturze pokojowej i dokarmić – czyli wmieszać 2 łyżki wody przegotowanej i 2 łyżki mąki) i znowu odstawić na kilka godzin, aby zakwas zaczął pracować.
——————————————————————————————————————————-
PIECZENIE CHLEBA
1. Do wypieku chleba potrzebujemy zazwyczaj około 100 g zakwasu (w tym przypadku szklanki zakwasu w temperaturze pokojowej i dokarmionego).
2. Gdy najdzie nas chęć upieczenia chleba – wyciągamy zakwas z lodówki i zostawiamy na 2 lub 3 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dokarmiany tzn. należy wmieszać do całości 2 łyżki wody przegotowanej i 2 łyżki mąki – choć jeśli macie już mało zakwasu można dodać po pół szklani wody przegotowanej i pół szklanki mąki.
3. Po dokarmieniu (wmieszaniu przegotowanej wody i mąki) zostawiamy zakwas w temperaturze pokojowej na kolejne 3 godziny, aby zaczął pracować.Po tym czasie można zabrać się za pieczenie chleba.
- Zakwas o temperaturze pokojowej pomieszać z mlekiem również o temperaturze pokojowej.
- Drożdże rozpuścić w 1/4 szklance ciepłej wody. Dodać cukier i 2 łyżki mąki.
- Pozostałą mąkę zmieszać z solą, rozpuszczonymi drożdżami oraz z zakwasem i mlekiem.
- Wyrobić ciasto, a pod koniec wyrabiania dodać oliwę lub roztopione masło.
- Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykryć ściereczką.
- Gdy ciasto urośnie, jeszcze raz delikatnie wyrobić. Uformować bochenek i wstawić do formy. Ja piekłam chleb w żeliwnej wysokiej brytfance, którą wcześniej posmarowałam masłem i oprószyłam mąką.
- Chleb w foremce pozostawić do ponownego wyrośnięcia (minimum na godzinę). Przed samym pieczeniem posmarować chleb jajkiem rozmąconym ze słodką śmietaną. Posypać ziarnami.
- Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni. Następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec około 25 minut.
- Jeszcze gorący chleb studzić na kratce. Smacznego!
Brak komentarzy