Chleb mleczny + przepis na zakwas

  • 75 minut
  • 11 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 40 min
  • Gotowanie 35 min

Składniki

  • zakwas 1 szklanka
  • mleko 2/3 szklanki
  • woda przegotowana 1/4 szklanki
  • oliwa lub roztopione masło 2 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżka
  • mąka (u mnie Pełne Ziarno 3 Zboża) 3 i 1/4 szklanki
  • drożdże instant 1 łyżeczka
  • jajko 1 sztuka
  • śmietana 30% 2 łyżki
  • ziarna (sezam i siemię lniane) do posypania
Nie będę ściemniała… na chlebie się nie znam i dopiero zaczynam swoją przygodę z domowymi wypiekami na zakwasie. Co prawda miałam już z nim do czynienia, ale stanowczo się nie polubiliśmy. Za każdym razem, gdy z darowanego zakwasu robiłam chleb okazywało się, że nadaje się on jedynie do śmietnika. Szybko się zniechęcam, więc dałam sobie spokój. Przyszedł jednak znowu dzień w którym zapragnęłam wejść na kolejny kulinarny level. Postanowiłam włożyć w chleb więcej serca i sama wyhodowałam zakwas. No i to był strzał w dziesiątkę! Nim wzięłam się do roboty zaczęłam czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Postawiłam na przepis z Moich Wypieków (i na zakwas i na chleb). Receptury z tego bloga zawsze wychodzą i tym razem się również udało. Ach co to była za satysfakcja, gdy dom wypełnił się pięknym chlebowym zapachem i gdy odkroiłam pierwszy, jeszcze ciepły kawałek z chrupiącą skórką… Posmarowałam chleb masłem i okazało się, że jest wspaniały!

Składniki (zakwas):

Uwaga: zakwas będzie gotowy do użytku po 4 dniach. Dokarmianie zakwasu ustalmy na stałą porę dnia: rano lub wieczorem. Jeśli postanowimy robić zakwas rano – to tego trzymajmy się do końca procesu tworzenia

  • mąka pełnoziarnista do wypieku chleba (3 zboża: mieszanka pszennej, żytniej i orkiszowej – takiej) lub mąka żytni lub żytnia pełnoziarnista
  • woda przegotowana o temperaturze pokojowej
  • szklany wysoki słoik
  • folia aluminiowa
  • ciepłe miejsce
  1. Dzień 1 (rano) Pół szklanki mąki mieszamy dokładnie z połową  szklanki wody. Słoik przykrywamy folią aluminiową (ale niezbyt szczelnie). Odstawiamy w miarę ciepłe miejsce bez przeciągów. Ja zostawiłam swój na podłodze obok grzejącego na jedynce kaloryfera. Tego samego dnia wieczorem mieszamy jeszcze raz dokładnie zakwas i odstawiamy.
  2. Dzień 2 (rano) Dokarmiamy pierwszy raz zakwas. Dodajemy znowu pół szklanki mąki i pół szklanki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Odstawiamy.
  3. Dzień 3 (rano) Robimy dokładnie to samo co dnia 2.
  4. Dzień 4 (rano) Powtórka z dnia 2 i 3. Odstawiamy, a po trzech godzinach zakwas jest już gotowy do użycia.

Uwagi: zakwas powinien mieć konsystencję ciasta na naleśniki (choć są różne zakwasy). Jeśli na powierzchni pojawiają się bąble tzn. że zakwas pracuje i wszystko jest ok. Zapach nie zachwyca, ale to też naturalne. Nie martwcie się też rozwarstwieniem.

Zakwas przechowujemy w lodówce – gdy jest chłodny, to nie jest aktywny. Aby móc go użyć do wypieku należy go ocieplić (zostawiając na parę godzin w temperaturze pokojowej i dokarmić – czyli wmieszać 2 łyżki wody przegotowanej i 2 łyżki mąki) i znowu odstawić na kilka godzin, aby zakwas zaczął pracować.

——————————————————————————————————————————-
PIECZENIE CHLEBA

1. Do wypieku chleba potrzebujemy zazwyczaj około 100 g zakwasu (w tym przypadku szklanki zakwasu w temperaturze pokojowej i dokarmionego).

2. Gdy najdzie nas chęć upieczenia chleba – wyciągamy zakwas z lodówki i zostawiamy na 2 lub 3 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie  dokarmiany tzn. należy wmieszać do całości 2 łyżki wody przegotowanej i 2 łyżki mąki – choć jeśli macie już mało zakwasu można dodać po pół szklani wody przegotowanej i pół szklanki mąki.

3. Po dokarmieniu (wmieszaniu przegotowanej wody i mąki) zostawiamy zakwas w temperaturze pokojowej na kolejne 3 godziny, aby zaczął pracować.Po tym czasie można zabrać się za pieczenie chleba.

 

  1. Zakwas o temperaturze pokojowej pomieszać z mlekiem również o temperaturze pokojowej.
  2. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklance ciepłej wody. Dodać cukier i 2 łyżki mąki.
  3. Pozostałą mąkę zmieszać z solą, rozpuszczonymi drożdżami oraz z zakwasem i mlekiem.
  4. Wyrobić ciasto, a pod koniec wyrabiania dodać oliwę lub roztopione masło.
  5. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykryć ściereczką.
  6. Gdy ciasto urośnie, jeszcze raz delikatnie wyrobić. Uformować bochenek i wstawić do formy. Ja piekłam chleb w żeliwnej wysokiej brytfance, którą wcześniej posmarowałam masłem i oprószyłam mąką.
  7. Chleb w foremce pozostawić do ponownego wyrośnięcia (minimum na godzinę). Przed samym pieczeniem posmarować chleb jajkiem rozmąconym ze słodką śmietaną. Posypać ziarnami.
  8. Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni. Następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec około 25 minut.
  9. Jeszcze gorący chleb studzić na kratce. Smacznego!
chleb mleczny 1

Brak komentarzy

Odpowiedz