nowyyy 1

Tarta z ziemniakami truflowymi i fasolką szparagową

  • 50 minut
  • 13 składników
100%
  • Nakryć 4-6
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • mąka pszenna 250 g
  • zimne masło 150 g
  • jajka 4 sztuki
  • śmietana 30% 200 g
  • serek śmietankowy 150 g
  • musztarda francuska 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • sos sojowy 1 łyżeczka
  • ziemniaki truflowe garść
  • zielona fasolka szparagowa garść
  • kukurydza konserwowa 4-6 łyżek
  • mleko 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Jeden z marketów postanowił zrobić niespodziankę blogerom kulinarnym i na swoje półki wprowadził fioletowe ziemniaki, nazywane również truflowymi. W sieci zaroiło się zatem od domowych chipsów i fioletowych klusek. Uległam i ja. Na blogu pojawia się pyszna tarta z ziemniakami truflowymi i fasolką szparagową.

Na ciepło smakuje wybornie, jednak na zimno też jest pyszna. Zatem jeśli coś Wam zostanie – śmiało możecie spakować następnego dnia mężowi lub żonie do pracy.

Wymaga chwilę pracy, ale zapewniam, że warto! Jeśli lubicie tarty, to może przypadnie Wam również do gustu orkiszowa z kaszą gryczaną i kurkami.


KRUCHE CIASTO

  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do miski przesiej mąkę i dodaj łyżeczkę soli. Wymieszaj.
  2. Dodaj posiekane drobno masło, jedno jajko oraz 1 łyżkę mleka. Bardzo szybko zagnieć ciasto.
  3. Ciastem wylep brzegi oraz dno formy do tarty. Nakłuj i wstaw do lodówki na kilkanaście minut.

FARSZ

  1. Fioletowe ziemniaki obierz i pokrój na plastry (nie muszą być cieniutkie), fasolkom odetnij końcówki.
  2. Warzywa ugotuj na parze i ostudź.

MASA JAJECZNA

  1. W misce umieść: 3 jajka, śmietanę 30%, serek śmietankowy, musztardę francuską, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszaj mikserem lub rózgą.

PRZYGOTOWANIE TARTY

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Wstaw ciasto i piecz około 20 minut, aż nieco się przyrumieni. Po tym czasie wyciągnij je z piekarnika i pozwól, aby ostygło.
  2. Na ostygniętym cieście ułóż ziemniaki, fasolkę oraz kukurydzę.
  3. Zalej wszystko ostrożnie masą jajeczną i ponownie piecz przez około 20-30 minut, aż wierzch tarty lekko się przyrumieni i masa będzie miała stałą konsystencję.
  4. Smacznego!

 

nowyyy 1

Jeden komentarz

Odpowiedz Zuza Anuluj