Składniki
- mąka pszenna 125g
- mąka orkiszowa 125g
- zimne masło 150g
- jaja 3 sztuki
- ugotowana kasza gryczana 200g
- twaróg półtłusty 200g
- cebula 1 średnia
- kurki 200g
- żółty tarty ser 100g
- olej do smażenia
- natka pietruszki do posypania
- pestki słonecznika do posypania
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Bywają takie dni, że nie powinno się wchodzić do kuchni… ja taki dzień miałam wczoraj. Mimo to weszłam i oczywiście pożałowałam. Spód do tarty elegancko wypadł mi na ziemie wraz z ruchomym denkiem od tortownicy. Poddałam się i zamówiliśmy pizze. Został mi natomiast farsz, którego wyrzucić nie mogłam. Postanowiłam więc, że dziś zrobię powtórkę. Upewniłam się sto razy, czy denko trzyma się mocno i zaczęłam od nowa. Tym razem się udało. Placek wychodzi bardzo wysoki, zatem proponuję klasyczną formę do tarty zamienić na tortownicę – będzie o niebo wygodniej. U mnie spód z mąki orkiszowej i zwykłej tortowej. Możecie jednak użyć samej pszennej jeśli akurat orkiszowej nie posiadacie.
- Zaczynamy od ciasta. 125 g mąki orkiszowej mieszamy ze 125 g mąki pszenną i solą.Usypujemy kopiec. Na środku umieszczamy jedno jajko. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto. Jeśli nie chce się kleić można dodać 1 łyżkę zimnej wody. Jeśli jednak użyjecie dużego jajka, to nie powinniście mieć tego problemu.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
- Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju. Gdy nieco zmięknie, dodajemy oczyszczone kurki. Całość dusimy koło 10 minut, aż wyparuje woda którą puszczą.
- Usmażone kurki mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną, dodajemy rozdrobniony twaróg oraz żółty ser tarty, 4 łyżki oliwy, posiekana natkę pietruszki, sól i pieprz. Na koniec gdy już spróbujemy farszu dodajemy 2 jaja. Dokładnie mieszamy.
- Wyciągamy z lodówki ciasto. Wyklejamy nim dno i boki tortownicy. Nakłuwamy widelcem.
- Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika. Odstawiamy na chwile, aby nie było bardzo gorące, po czym nakładamy na nie farsz. Opcjonalnie można całość posypać ziarnami słonecznika.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego!
fantastyczny pomysł na tartę, nie dosyć, ze zdrowa, to jeszcze z najlepszymi grzybami! :)