tarta orkiszowa 1 nowa

Krucha tarta orkiszowa z kurkami

  • 95 minut
  • 14 składników
100%
  • Nakryć 8
  • Przygotowanie 50 min
  • Gotowanie 45 min

Składniki

  • mąka pszenna 125g
  • mąka orkiszowa 125g
  • zimne masło 150g
  • jaja 3 sztuki
  • ugotowana kasza gryczana 200g
  • twaróg półtłusty 200g
  • cebula 1 średnia
  • kurki 200g
  • żółty tarty ser 100g
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do posypania
  • pestki słonecznika do posypania
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Bywają takie dni, że nie powinno się wchodzić do kuchni… ja taki dzień miałam wczoraj. Mimo to weszłam i oczywiście pożałowałam. Spód do tarty elegancko wypadł mi na ziemie wraz z ruchomym denkiem od tortownicy. Poddałam się i zamówiliśmy pizze. Został mi natomiast farsz, którego wyrzucić nie mogłam. Postanowiłam więc, że dziś zrobię powtórkę. Upewniłam się sto razy, czy denko trzyma się mocno i zaczęłam od nowa. Tym razem się udało. Placek wychodzi bardzo wysoki, zatem proponuję klasyczną formę do tarty zamienić na tortownicę – będzie o niebo wygodniej. U mnie spód z mąki orkiszowej i zwykłej tortowej. Możecie jednak użyć samej pszennej jeśli akurat orkiszowej nie posiadacie. 

 

  1. Zaczynamy od ciasta.  125 g mąki orkiszowej mieszamy ze 125 g mąki pszenną i solą.Usypujemy kopiec. Na środku umieszczamy jedno jajko. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto. Jeśli nie chce się kleić można dodać 1 łyżkę zimnej wody. Jeśli jednak użyjecie dużego jajka, to nie powinniście mieć tego problemu.
  2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju. Gdy nieco zmięknie, dodajemy oczyszczone kurki. Całość dusimy koło 10 minut, aż wyparuje woda którą puszczą.
  4. Usmażone kurki mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną, dodajemy rozdrobniony twaróg oraz żółty ser tarty, 4 łyżki oliwy, posiekana natkę pietruszki, sól i pieprz. Na koniec gdy już spróbujemy farszu dodajemy 2 jaja. Dokładnie mieszamy.
  5. Wyciągamy z lodówki ciasto. Wyklejamy nim dno i boki tortownicy. Nakłuwamy widelcem.
  6. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.  Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika. Odstawiamy na chwile, aby nie było bardzo gorące,  po czym nakładamy na nie farsz. Opcjonalnie można całość posypać ziarnami słonecznika.
  7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Smacznego!

tarta-2Borkiszowa-2B1

Jeden komentarz

Odpowiedz