Składniki
- mąka 300g
- zimne masło 200g
- sól 1 łyżeczka + do doprawienia
- cukier 1 łyżeczka
- lodowata woda odrobina
- twaróg półtłusty 1 kostka
- ser żółty 50g
- ser pleśniowy np. blue 10g
- śmietana 12% 70ml
- cebula 1 średnia
- jajka 2 sztuki
- pomidorki koktajlowe duża garść
- oliwa do smażenia
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- oregano do smaku
Jeśli odchudzacie się, to nawet nie czytajcie dalej… No chyba, że chcecie jednorazowo zgrzeszyć – jeśli tak to serdecznie zapraszam! Do najbardziej „fit” to ta tarta nie należy. Kruche ciasto z dużą ilością masła, do tego twaróg i mieszanka sera żółtego z wyrazistym blue. Do tego dużo oregano i pomidorki koktajlowe. Jest przepyszna – zarówno na ciepło, jak i na zimno…
- Mieszamy mąkę sól i cukier. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy.
- Następnie zagniatamy ciasto, dolewając odrobinę zimnej wody (około 1 lub 2 łyżki).
- Gdy ciasto będzie elastyczne zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy.
- W misce rozgniatamy twaróg, dodajemy ser żółty, blue oraz śmietanę. Do całości dorzucamy smażoną cebulę. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy rozbełtane jajka.
- Formę do tarty wyklejamy ciastem (boki również). Nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy kulki obciążające lub groch. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
- Gdy ciasto się podpiecze wyciągamy z piekarnika, usuwamy papier i obciążenie. Wylewamy na ciasto masę serową i wyrównujemy.
- Układamy na masie (delikatnie wciskając w nią) połówki pomidorów. Pamiętajmy żeby układać je przecięciem do góry, aby sok z nich nie wyciekł i nie „rozciapał” nam całości. Całość można jeszcze oprószyć pieprzem i oregano. Pieczemy około 20/30 minut.
- Po wyjęciu tarty z piekarnika radzę odstawić ją na kilka/kilkanaście minut aby sery nieco zastygły. Będzie wówczas lepiej się kroiła.
o rety ale pyszność…mmm chyba podkradnę przepis :)
A proszę bardzo! Smacznego! :)
Pyszna… ile sera :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Dlatego też w poście uprzedzam, że lekko nie jest ;) Pozdrawiam!
Ciekawie wygląda spróbuję. Słuchaczka Radia Olsztyn P.S. Dzięki za audycję.
To ja dziękuję :)
ooo, a ja właśnie wczoraj robiłam pizzę z pomidorkami koktajlowymi :)
tu relacja:
http://islandofflove.blogspot.com/2013/09/amore-pomidore.html
P.S. świetne przepisy! ;)
Pizza wygląda super! Dziękuję i pozdrawiam! :)