Składniki
- puree z dyni* 200g
- banan 1
- sok pomarańczowy 1/2 szklanki
- mleko ryżowe (lub jakiekolwiek inne) 1 szklanka
- syrop klonowy lub płynny miód 1,5 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- cynamon 1/2 łyżeczki
- imbir 1/2 łyżeczki
Dużo ostatnio się u mnie dzieje i zmienia. Mam wrażenie, że nawet nieco za dużo. Niemniej jednak nie ma co narzekać. Działam dalej. Po chwilowym przestoju na blogu, mam nadzieję, że wracam właśnie do regularnego pisania, a blog zacznie być częścią mojej nowej pracy. Sezon dyniowy w pełni – zatem zapraszam na aromatyczne, korzenne smoothie dyniowe.
* Aby uzyskać puree z dyni należy pokroić ją w mniejsze części i piec razem ze skórką w temperaturze około 180 stopni przez 30-40 minut (do miękkości). Następnie dynie studzimy i oddzielamy od niej skórę. Wrzucamy do blendera i miksujemy na puree.
- Puree dyniowe łączymy z pokrojonym bananem, sokiem pomarańczowym, mlekiem, syropem klonowym, sokiem z cytryny, cynamonem i imbirem.
- Całość miksujemy do uzyskania gładkiego koktajlu. Podajemy schłodzone. Można udekorować bitą śmietaną.
wygląda obłędnie!
jesienne przysmaki w najlepszej odsłonie :)