Ryż z surimi

  • 30 minut
  • 10 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • ryż 1 woreczek
  • paluszki surimi 8 sztuk
  • świeży ogórek 1 średni
  • czarny sezam 1 łyżka
  • świeży koperek 1/2 pęczka
  • majonez lub jogurt naturalny 1 łyżka
  • musztarda 1 łyżeczka
  • słodko ostry sos Tao Tao (opcjonalnie) 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Kolejny tydzień i kolejna propozycja jedzenia, które można zabrać ze sobą do pracy. Tym razem proponuję sałatkę ryżową z paluszkami surimi, świeżym ogórkiem, koperkiem i czarnym sezamem. Można dodać majonezu lub bardziej zdrowo – gęstego jogurtu naturalnego. U mnie ponadto odrobina musztardy oraz słodko – ostrego sosu Tao Tao.

  1. Ryż gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Paluszki surimi drobno kroimy i dorzucamy do chłodnego ryżu. To samo robimy z ogórkiem.
  3. Siekamy i dodajemy koperek. Dorzucamy sezam oraz majonez lub jogurt. Mieszamy i doprawiamy wedle swoich preferencji.

 

ryż z surimi

komentarze 2

Odpowiedz