Składniki
- ryż 1 woreczek
- paluszki surimi 8 sztuk
- świeży ogórek 1 średni
- czarny sezam 1 łyżka
- świeży koperek 1/2 pęczka
- majonez lub jogurt naturalny 1 łyżka
- musztarda 1 łyżeczka
- słodko ostry sos Tao Tao (opcjonalnie) 1 łyżeczka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Kolejny tydzień i kolejna propozycja jedzenia, które można zabrać ze sobą do pracy. Tym razem proponuję sałatkę ryżową z paluszkami surimi, świeżym ogórkiem, koperkiem i czarnym sezamem. Można dodać majonezu lub bardziej zdrowo – gęstego jogurtu naturalnego. U mnie ponadto odrobina musztardy oraz słodko – ostrego sosu Tao Tao.
- Ryż gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Paluszki surimi drobno kroimy i dorzucamy do chłodnego ryżu. To samo robimy z ogórkiem.
- Siekamy i dodajemy koperek. Dorzucamy sezam oraz majonez lub jogurt. Mieszamy i doprawiamy wedle swoich preferencji.
polecam z ryżem jaśminowym :) pycha
Sprawdzę :)