mumie

Halloweenowe mumie

  • 15 minut
  • 5 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 5 min

Składniki

  • pszenne lub pełnoziarniste tortille (wrapy) kilka sztuk
  • ketchup do smarowania
  • ser żółty kilka plastrów
  • oliwki kilka sztuk
  • oregano odrobina do posypania

Halloweenowe mumie wielokrotnie widziałam na zagranicznych blogach. Nie wnikałam jak je przyrządzić, po prostu poszłam do kuchni i je zrobiłam. Zajęło mi to jakieś… 10 do 15 minut. Zatem uważam je za ekspresową imprezową przekąskę, którą będziecie mogli wypróbować już za kilka dni.  Użyłam do nich pełnoziarnistych tortilli, zwykłego żółtego sera w plastrach, ketchupu i oliwek. Nie da się ukryć, że końcowy sukces zależy od sera. Ważne żeby za bardzo się nie rozpłynął. Ale jeśli nawet nasze mumie nieco się rozpłyną… to przecież nic takiego się nie stanie, będą jeszcze bardziej „creepy”. Grunt to świetna zabawa przy przygotowaniu. Myślę, że dzieciaki będą dobrze bawiły się przy ich robieniu.

 

  1. Z tortilli wytnij za pomocą szklanki i nożyka małe placki. Każdy z nich posmaruj ketchupem i posyp odrobiną oregano.
  2. Ser potnij w cienkie paski i układaj na plackach z tortilli. Z pociętych w plasterki oliwek zrób mumiom oczy ;) Zapiekaj chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

mumie

Komentarzy: 2

  1. Świetne, co myślisz o tym, by zrobić w tym stylu mini pizze na cieście drożdżowym? Mało do tej pory widzę przepisów wytrawnych na potworne dania, a ile można jeść słodkiego

    • Pewnie! To świetny pomysł! :) Możesz pokusić się jeszcze o coś więcej! Np. zrobić pizzowe potwory. Zęby wycięte z salami, albo z papryki!

Odpowiedz