Składniki
- ciastka Digestive lub inne kruche 180g
- masło 90g
- słodzone mleko skondensowane 400g
- żółtka 4 sztuki
- otarta skórka z cytryny 1 łyżka
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny 1/2 szklanki
Miało być Key Lime Pie…ale niestety w całej okolicy nie znalazłam limonek. W związku z tym zostałam zmuszona do zmiany planów i zrobienia prosto brzmiącej cytrynowej tarty.
Jest pyszna i orzeźwiająca, idealna na lato. Poza tym szybka i łatwa do przygotowania.
- Pokruszone drobno ciastka dodać do roztopionego masła i wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
- Formę do tarty wyłożyć masą ciasteczkową (także brzegi). Docisnąć i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
- Żółtka ubijać mikserem aż zrobią się jasną masą. Dolać mleko skondensowane, dorzucić skórkę i sok cytrynowy i jeszcze chwilę miksować.
- Gotową masę cytrynową wylać na spód. Piec koło 15 minut w temperaturze 180 stopni. Tarta będzie gotowa, gdy powierzchnia będzie ścięta.
- Przestudzoną tartę chłodzić kilka godzin w lodówce – wtedy będzie najlepsza.
Wygląda przepysznie! Porywam jeden trójkącik;)
Dziękuję i z chęcią dzielę się ze wszystkimi ;)
Piękne zdjęcie, a tarta na pewno pycha.
Dziękuję :) Biorąc pod uwagę, że o robieniu zdjęć nie mam pojęcia..a dodatkowo robię je aparatem niewiele większym niż telefon to dla mnie wielki komplement :) Pozdrawiam!