Tarta cytrynowa

  • 35 minut
  • 6 składników
100%
  • Nakryć 8
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • ciastka Digestive lub inne kruche 180g
  • masło 90g
  • słodzone mleko skondensowane 400g
  • żółtka 4 sztuki
  • otarta skórka z cytryny 1 łyżka
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny 1/2 szklanki
Miało być Key Lime Pie…ale niestety w całej okolicy nie znalazłam limonek. W związku z tym zostałam zmuszona do zmiany planów i zrobienia prosto brzmiącej cytrynowej tarty.

Jest pyszna i orzeźwiająca, idealna na lato. Poza tym szybka i łatwa do przygotowania.

  1. Pokruszone drobno ciastka dodać do roztopionego masła i wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  2. Formę do tarty wyłożyć masą ciasteczkową (także brzegi). Docisnąć i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
  3. Żółtka ubijać mikserem aż zrobią się jasną masą. Dolać mleko skondensowane, dorzucić skórkę i sok cytrynowy i jeszcze chwilę miksować.
  4. Gotową masę cytrynową wylać na spód. Piec koło 15 minut w temperaturze 180 stopni. Tarta będzie gotowa, gdy powierzchnia będzie ścięta.
  5. Przestudzoną tartę chłodzić kilka godzin w lodówce – wtedy będzie najlepsza.

 

tarta cytrynowa gotowa

komentarze 4

    • Dziękuję :) Biorąc pod uwagę, że o robieniu zdjęć nie mam pojęcia..a dodatkowo robię je aparatem niewiele większym niż telefon to dla mnie wielki komplement :) Pozdrawiam!

Odpowiedz mojetworyprzetwory Anuluj