Prosty pieczony naleśnik – fiński pannukakku

  • 35 minut
  • 6 składników
100%
  • Nakryć 2-4
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • mąka 1 szklanka
  • mleko 2 szklanki
  • jaja 2 sztuki
  • cukier puder 1 łyżka
  • sól szczypta
  • masło klarowane 2 łyżki

Ten przepis już wielokrotnie widziałam na Pinterescie. W końcu postanowiłam sama spróbować. Fiński pieczony naleśnik – pannukakku, jest bardzo prosty w przygotowaniu i wymaga jedynie około 30 minut pieczenia. Ma delikatny środek, coś w stylu zapieczonego budyniu. Jest wręcz nieco zakalcowate. Przyrumieniona skórka jest również pyszna. Na ciepło jest bardzo dobry, jednak na zimno jeszcze lepszy. Sami spróbujcie, która wersja bardziej Wam odpowiada. Z podanych składników wychodzi spora foremka naleśnika, spokojnie 3 osoby się najedzą. Ciasto przed pieczeniem jest bardzo lejące – takie ma być. Podczas pieczenia zetnie się.


  1. Roztop 2 łyżki masła i odstaw do ostygnięcia.
  2. Do miski nalej 2 szklanki mleka, dodaj 2 jajka i szczyptę soli, przesiej szklankę mąki oraz dużą łyżkę cukru pudru. Wszystko wymieszaj dokładnie rózgą. Dodaj roztopione masło i jeszcze raz dokładnie pomieszaj.
  3. Piekarnik nagrzej do 220°C
  4. Foremkę wyściel papierem do pieczenia i wlej masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut aż masa dokładnie się zetnie i przyrumieni.
  5. Jedz na ciepło lub zimno. Świetnie smakuję w towarzystwie jogurtu naturalnego i truskawek.
  6. Smacznego!

Like 10 Dislike 0