Składniki
- mąka 1 szklanka
- mleko 2 szklanki
- jaja 2 sztuki
- cukier puder 1 łyżka
- sól szczypta
- masło klarowane 2 łyżki
Ten przepis już wielokrotnie widziałam na Pinterescie. W końcu postanowiłam sama spróbować. Fiński pieczony naleśnik – pannukakku, jest bardzo prosty w przygotowaniu i wymaga jedynie około 30 minut pieczenia. Ma delikatny środek, coś w stylu zapieczonego budyniu. Jest wręcz nieco zakalcowate. Przyrumieniona skórka jest również pyszna. Na ciepło jest bardzo dobry, jednak na zimno jeszcze lepszy. Sami spróbujcie, która wersja bardziej Wam odpowiada. Z podanych składników wychodzi spora foremka naleśnika, spokojnie 3 osoby się najedzą. Ciasto przed pieczeniem jest bardzo lejące – takie ma być. Podczas pieczenia zetnie się.
- Roztop 2 łyżki masła i odstaw do ostygnięcia.
- Do miski nalej 2 szklanki mleka, dodaj 2 jajka i szczyptę soli, przesiej szklankę mąki oraz dużą łyżkę cukru pudru. Wszystko wymieszaj dokładnie rózgą. Dodaj roztopione masło i jeszcze raz dokładnie pomieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 220°C
- Foremkę wyściel papierem do pieczenia i wlej masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut aż masa dokładnie się zetnie i przyrumieni.
- Jedz na ciepło lub zimno. Świetnie smakuję w towarzystwie jogurtu naturalnego i truskawek.
- Smacznego!
Brak komentarzy