Chili fasolowe z gorzką czekoladą

  • 40 minut
  • 24 składników
100%
  • Nakryć 4-6
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 30 min
  • Skill Level

Składniki

  • fasola czarna 1 puszka
  • fasola pinto 1 puszka
  • fasola flażoletka 1 puszka
  • cebula 1
  • czosnek 3 ząbki
  • pomidory krojone 1 puszka
  • passata pomidorowa 1 kartonik
  • papryka czerowna 1
  • papryka żółta 1
  • seler naciowy 2 łodygi
  • marchewka 2
  • pietruszka 2
  • gorzka czekolada 40 g
  • kolendra 2 łyżeczki
  • wędzona słodka papryka 1 łyżeczka
  • słodka papryka 2 łyżeczki
  • kumin 2 łyżeczki
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • chili 1/2 łyżeczki
  • cukier brązowy 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do podania

Tak, tak – nie przewidzieliście się – to chili jest z czekoladą. Wbrew pozorom to świetne połączenie. Danie zyskuje charakterystyczną goryczkę, kolor i kremową konsystencję. To nie pierwszy raz, gdy gotując obiad w ruch poszła u mnie czekolada. Świetnie sprawdzi się również przy np. wołowym gulaszu. Robiąc mięsną potrawę poszłam jeszcze o krok dalej i dodałam do niego espresso. Palce lizać! Wróćmy jednak do chili – użyłam do niego 3 rodzajów fasoli: czarnej, pinto i flażoletki. Wszystkie były konserwowe. Możecie jednak użyć zwykłej pomieszanej z np. czerwoną.  Wybierzcie ulubioną.

  1. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek.
  2. Gdy cebula zacznie się szklić dodajemy: obrany i pokrojony w plasterki seler naciowy, marchewki i pietruszki. Dodajemy również pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy całość około 10 minut często mieszając.
  3. Po tym czasie dodajemy krojone pomidory, passatę, odsączone fasole, połamaną na mniejsze części czekoladę oraz przyprawy (kolendrę i kumin należy wcześniej utrzeć w moździerzu).
  4. Gotujemy całość na małym ogniu około 30 minut. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody. Podawać gorące z ryżem lub np. z chlebkiem naan.

Smacznego!

3

Brak komentarzy

Odpowiedz