Chili sin carne

  • 30 minut
  • 18 składników
75%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • granulat sojowy 1 szklanka
  • pomidory krojone 1 puszka
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 3 ząbki
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • konserwowa czerwona fasola 1/2 puszki
  • kukurydza konserwowa 1/2 puszki
  • ostra paryczka do smaku
  • kmin rzymski 1 łyżeczka
  • suszone oregano 1 łyżeczka
  • słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
  • cynamon szczypta
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania

Przedstawiam moją wersję chili, popularnej potrawy kuchni meksykańskiej. Bardziej znaną wersją jest chili con carne. Jaka jest różnica? Oczywiście, jak to u mnie – brak mięsa. „Con” po hiszpańsku znaczy „z”, a „sin” znaczy „bez”. Tłumacząc zatem: zapraszam na chili bez mięsa. :) Mięso mielone zastąpiłam jak zwykle granulatem sojowym. Danie świetnie smakuje z ryżem lub grillowanymi plackami tortilla. W mojej wersji ponadto: czerwona papryka, czerwona fasola i kukurydza.

 

  1. Granulat sojowy zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy, aby zmiękł (można dodać trochę przecieru pomidorowego).
  2. Na głębokiej patelni smażymy cebulę i czerwoną paprykę pokrojone w kostkę. Gdy cebula zeszkli si,ę dodajemy posiekany czosnek i ostrą papryczkę.
  3. Odcedzamy granulat sojowy i dodajemy na patelnię. Dorzucamy pomidory. Gotujemy na średnim ogniu aż pomidory nieco się rozpadną.
  4. Na sam koniec dodajemy odcedzone: czerwoną fasolę i kukurydzę. Doprawiamy (można dodać również jeszcze nieco koncentratu pomidorowego). Jeśli jest zbyt kwaskowate, należy dodać jeszcze odrobinę cukru.

chili sin carne nowe

 

komentarze 4

  1. Hahah, tak właśnie się dzisiaj zastanawiałem, czy funkcjonuje gdzieś taka potrawa jak chili sin carne :) Przyznam, że trochę mnie zaskoczyło, że polski blog jest na pierwszej pozycji, ale może to po prostu to, że Google personalizuje mi wyniki pod blogi kulinarne ostatnio + geolokalizacja ;) Pozdrawiam i będę zaglądał po kolejne przepisy ;)

Odpowiedz