Risotto grzybowe

  • 45 minut
  • 13 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 25 min

Składniki

  • pieczarki 250g
  • suszone grzyby (u mnie borowiki) 1 szklanka
  • cebula 1 średnia
  • ryż do risotto np. Arborio 1 szklanka
  • białe wytrawne wino 1/2 szklanki
  • bulion warzywny około 1l
  • masło 4 łyżki
  • tarty twardy ser w stylu parmezanu (u mnie Gratino) 20g
  • oliwa do smażenia
  • natka pietruszki do smaku
  • suszony czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie) do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Z okazji braku zimy w zimie podobno w lasach pojawiły się znowu grzyby. To nieco szokujące zważając na to, że mamy początek stycznia. Niemniej jednak, skoro już są to proponuję z nich skorzystać. Jeśli jednak tak jak ja  – macie zapasy grzybów suszonych (u mnie borowiki), to śmiało możecie ich użyć. Dodatkowo pieczarki, trochę ryżu arborio, białego wytrawnego wina i pyszne danie gotowe. Ilość składników podaję orientacyjnie, bo jak zwykle robiłam wszystko „na oko”.

  1. Suszone grzyby przekładamy do małej miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut, aby zmiękły (zachowajcie wodę z grzybów).
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z wcześniej obranymi pieczarkami.
  3. W garnku o grubym dnie w którym będziemy robić całą potrawę topimy masło z dodatkiem odrobiny oliwy. Wrzucamy cebulę oraz pieczarki. Smażymy kilka minut.
  4. Następnie dodajemy pokrojone suszone grzyby oraz ryż. Cały czas mieszając chwilę przesmażamy ryż, uważając aby go nie przypalić, a jedynie zeszklić (ziarna mają zrobić się przezroczyste).
  5. Następnie dodajemy białe wino. Ciągle mieszając odparowujemy. Gdy wino odparuje zaczynamy dodawanie ciepłego bulionu (w tym celu na palniku obok warto już mieć odpalony drugi garnek z bulionem). Do bulionu można dolać wodę z moczenia suszonych grzybów. Nada nam bardziej grzybowego aromatu. Bulion dodajemy po wazowej łyżce. Czekamy aż ryż wchłonie płyn i dopiero wówczas nalewamy kolejną łyżkę bulionu. Często mieszamy całość i ogólnie kontrolujemy co dzieje się w garnku.
  6. Gdy ryż zmięknie, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i jeszcze chwile gotujemy na małym ogniu.
  7. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem niedźwiedzim (jeśli posiadacie).
  8. Wyłączamy palnik. Dodajemy do całości 2 łyżki masła oraz twardy ser. Przykrywamy garnek przykrywką i odstawiamy na 2 lub 3 minuty. Na koniec wszystko mieszamy i możemy podawać.

Jeden komentarz

  1. I mieszane uczucia mam… bo grzyby nie są moją miłością.
    CHyba, że grzybowa mojej mamuśki :) ale twoje rissotto nieźle mnie zachęciło :D

    p.s.twoją tartą wciąż podbijam stoły znajomych ;P

Odpowiedz