Orientalny ryż z fasolką szparagową

  • 45 minut
  • 11 składników
80%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • ryż 1 woreczek
  • fasolka szparagowa 2 duże garście
  • natka pietruszki do smaku
  • ciemny sos sojowy 4 łyżki
  • oliwa (u mnie czosnkowa) 4 łyżki
  • sos balsamiczny lub ocet balsamiczny 4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • curry do smaku
  • płynny miód odrobina do smaku
  • prażony sezam około 2 łyżeczki
Dziś jest mój pierwszy dzień po urlopie. Ponad dwa tygodnie temu obiecałam Wam na Facebooku cykl przepisów na jedzenie do pracy. No i jest! Rozpoczynam cykl tematyczny zatytułowany: Co Pysznego na lunch? Na pierwszy ogień idzie orientalny ryż z fasolką szparagową. Całość przygotowujemy wieczór wcześniej, bo gotowanie ryżu oraz fasolki raczej rano przed pracą nie wchodzi w grę.  Przepis szybki i prosty – mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.

  1. Ryż gotujemy według wytycznych na opakowaniu. Studzimy.
  2. Fasolkę szparagową tniemy na mniejsze części i gotujemy na parze. Również studzimy.
  3. W międzyczasie przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą trzy równe części: sosu sojowego, oliwy i octu lub sosu balsamicznego. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i miodem.
  4. Łączymy ze sobą: ryż, fasolkę, posiekaną natkę pietruszki i sezam.
  5. Dodajemy sos, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.

    fasolka szparagowa

Brak komentarzy

Odpowiedz