Składniki
- ryż 1 woreczek
- fasolka szparagowa 2 duże garście
- natka pietruszki do smaku
- ciemny sos sojowy 4 łyżki
- oliwa (u mnie czosnkowa) 4 łyżki
- sos balsamiczny lub ocet balsamiczny 4 łyżki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- curry do smaku
- płynny miód odrobina do smaku
- prażony sezam około 2 łyżeczki
Dziś jest mój pierwszy dzień po urlopie. Ponad dwa tygodnie temu obiecałam Wam na Facebooku cykl przepisów na jedzenie do pracy. No i jest! Rozpoczynam cykl tematyczny zatytułowany: Co Pysznego na lunch? Na pierwszy ogień idzie orientalny ryż z fasolką szparagową. Całość przygotowujemy wieczór wcześniej, bo gotowanie ryżu oraz fasolki raczej rano przed pracą nie wchodzi w grę. Przepis szybki i prosty – mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
- Ryż gotujemy według wytycznych na opakowaniu. Studzimy.
- Fasolkę szparagową tniemy na mniejsze części i gotujemy na parze. Również studzimy.
- W międzyczasie przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą trzy równe części: sosu sojowego, oliwy i octu lub sosu balsamicznego. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i miodem.
- Łączymy ze sobą: ryż, fasolkę, posiekaną natkę pietruszki i sezam.
- Dodajemy sos, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Brak komentarzy