Składniki
- filet z dorsza 2 średnie sztuki
- fasolka szparagowa około 250g
- czosnek 3 ząbki
- truskawki świeże lub mrożone 1 szklanka
- świeży tarty imbir 1 łyżka
- ostra papryczka 1 mała sztuka
- ocet ryżowy 2 łyżki
- sok z cytryny + odrobina startej skórki 3 łyżki
- płynny miód 1 łyżka
- cukier brązowy lub zwykły 1 łyżka
- świeża mięta 1 łyżka
- natka pietruszki 1 łyżka
- olej do smażenia
- oliwa 2 łyżki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Jakiś czas temu odkryłam podczas wspólnego kucharzenia z Gosią z Mlecznej Krowy pikantny sos z truskawek. Użyłyśmy go do sałaty. Delektując się jego smakiem oczyma wyobraźni widziałyśmy go u boku pieczonej ryby. I tak od słów przeszłam do czynów. Okazało się, że sos genialnie komponuje się z pieczoną rybą i fasolką szparagową w towarzystwie oliwy, czosnku, mięty i natki pietruszki. Spróbujcie kiedyś! Po sezonie świetnie sprawdzą się truskawki mrożone.
- Rybę skrapiamy odrobiną soku cytrynowego, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową na parze. Gdy zmięknie mieszamy ją z oliwą, drobno posiekanym czosnkiem, natką i miętą. Można dodać odrobinę soli i pieprzu.
- Gdy ryba się piecze, a fasolka gotuje robimy sos. Do rondelka nalewamy olej, drobno posiekany czosnek (2 ząbki), ostrą papryczkę i imbir. Smażymy chwilę (1-2 minuty). Następnie dodajemy ocet ryżowy, sok z cytryny (2 łyżki) i skórkę. Następny w kolejności jest cukier i miód. Chwile jeszcze smażymy. Dodajemy truskawki i na małym ogniu gotujemy około 5 minut. Po tym czasie miksujemy całość, dodajemy sól, pieprz i jeszcze chwilę podgrzewamy.
- Gotowym sosem polewamy pieczoną rybę. Smacznego!
Brak komentarzy