Pieczony dorsz z pikantnym sosem truskawkowym

  • 35 minut
  • 16 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • filet z dorsza 2 średnie sztuki
  • fasolka szparagowa około 250g
  • czosnek 3 ząbki
  • truskawki świeże lub mrożone 1 szklanka
  • świeży tarty imbir 1 łyżka
  • ostra papryczka 1 mała sztuka
  • ocet ryżowy 2 łyżki
  • sok z cytryny + odrobina startej skórki 3 łyżki
  • płynny miód 1 łyżka
  • cukier brązowy lub zwykły 1 łyżka
  • świeża mięta 1 łyżka
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • olej do smażenia
  • oliwa 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Jakiś czas temu odkryłam podczas wspólnego kucharzenia z Gosią z Mlecznej Krowy pikantny sos z truskawek. Użyłyśmy go do sałaty. Delektując się jego smakiem oczyma wyobraźni widziałyśmy go u boku pieczonej ryby. I tak od słów przeszłam do czynów. Okazało się, że sos genialnie komponuje się z pieczoną rybą i fasolką szparagową w towarzystwie oliwy, czosnku, mięty i natki pietruszki. Spróbujcie kiedyś! Po sezonie świetnie sprawdzą się truskawki mrożone.

/inspiracja/

  1. Rybę skrapiamy odrobiną soku cytrynowego, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  2. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową na parze. Gdy zmięknie mieszamy ją z oliwą, drobno posiekanym czosnkiem, natką i miętą. Można dodać odrobinę soli i pieprzu.
  3. Gdy ryba się piecze, a fasolka gotuje robimy sos. Do rondelka nalewamy olej, drobno posiekany czosnek (2 ząbki), ostrą papryczkę i imbir. Smażymy chwilę (1-2 minuty). Następnie dodajemy ocet ryżowy, sok z cytryny (2 łyżki) i skórkę. Następny w kolejności jest cukier i miód. Chwile jeszcze smażymy. Dodajemy truskawki i na małym ogniu gotujemy około 5 minut. Po tym czasie miksujemy całość, dodajemy sól, pieprz i jeszcze chwilę podgrzewamy.
  4. Gotowym sosem polewamy pieczoną rybę.  Smacznego!

 

ryba-z-sosem-truskawkowym

Brak komentarzy

Odpowiedz