szwedzkie klopsy-crop

Szwedzkie klopsiki

  • 60 minut
  • 9 składników
75%
  • Nakryć około 30-40 klopsów
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 45 min

Składniki

  • czerwona naturalna soczewica 1/2 szklanki
  • ryż czarny 3/4 szklanki
  • cebula 1 średnia sztuka
  • bułka tarta 1/2 szklanki
  • mleko 1/4 szklanki
  • sos sojowy 2 łyżki
  • zmielone ziele angielskie 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Pokażcie mi choć jedną osobę która nie lubi Ikei! No dobra, może trochę przesadziłam i są jednak ludzie, którzy nie do końca wyznają kult szwedzkiego mebla dla mas. Ja jednak przyznaję, że Ikeę bardzo lubię i gdy tylko pojawia się okazja, ochoczo biegnę, aby wydawać miliony monet na rzeczy mniej lub bardziej potrzebne w moim domu.

Gdy już obładowana niebieskimi siatami skończę mój rajd po każdym zakamarku bajecznych ekspozycji, to podobnie  jak 99% społeczeństwa nie jestem w stanie odmówić sobie szwedzkich klopsów. Wszak żadne inne nie smakują tak zadziwiająco zwyczajnie, a jednocześnie wyjątkowo. Proste dodatki i ikeowe comfort food gotowe!

Klopsy które Wam proponuję są wegetariańskie, ale wyglądem przypominają bardziej te mięsne. Wszystko za sprawą czarnego ryżu i naturalnej czerwonej soczewicy (nie mylić z soczewicą czerwoną; połówkami). Aby zrobić z nich wersję wegańską – wystarczy, że mleko krowie zamienicie na roślinne. Oryginalne wegańskie GRÖNSAKSBULLAR mają w składzie ciecierzycę, groszek, marchewkę i jarmuż. Szwedzkie klopsiki świetnie smakują w towarzystwie ziemniaczanego puree i żurawiny. Fantastyczne będą tu również pieczone ziemniaki. Podajcie je tak, jak lubicie najbardziej.

Nadmiar kulek możecie ostudzić, poporcjować i zamrozić. Gdy najdzie Was na nie ochota, rozmrażacie, odgrzewacie (świetnie sprawdzi się piekarnik) i zjadacie.

Jeśli szwedzkie klopsiki Was nie przekonują, to może wybierzecie dla siebie coś innego spośród moich przepisów?


  1. Zacznijcie od ugotowania ryżu i soczewicy. To zajmie najwięcej czasu, ponieważ zarówno jedno i drugie gotuje się około 30-45 minut. Jeśli ryż lub soczewica nie wchłonęły całej wody, a są już miękkie – odcedź je. Nadmiar wody nie jest nam potrzebny. Odłóż do ostudzenia, ale nie zupełnie.
  2. Jeszcze letni ryż i soczewicę połącz z bardzo drobno posiekaną cebulą, bułką tartą, mlekiem, sosem sojowym, zmielonym zielem angielskim (można zmielić w młynku do kawy) oraz solą i pieprzem. Zagnieć wszystko dłonią. Za pomocą ręcznego blendera delikatnie zmiel masę na klopsy. Wystarczy kilka ruchów blenderem. Ponownie zagnieć ręcznie i spróbuj czy nie trzeba dodać jakichś przypraw.
  3. Wilgotnymi dłońmi formuj małe klopsiki. Gdyby masa zbyt mocno się rozpadała – dodaj jeszcze odrobinę bułki tartej.
  4. Smaż klopsy partiami na dużej patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Delikatnie potrząsaj patelnią, aby równomiernie się rumieniły.
  5. Smacznego!

 

szwedzkie klopsy

Przepis (z moimi zmianami) pochodzi z książki Marty Dymek „Nowa Jadłonomia”

Brak komentarzy

Odpowiedz