Chili sin carne z okrą

  • 30 minut
  • 19 składników
86%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • cebula 1 śrenia
  • czerwona papryka 1/2
  • czerowna fasola 1/2 puszki
  • kukurydza 1/2 puszki
  • czosnek 2 ząbki
  • świeża okra 100 g
  • granulat sojowy 1/2 szklanki
  • krojone pomidory 1 puszka
  • passata pomidorowa 1/2 szklanki
  • kmin rzymski 1/2 łyżeczki
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • słodka papryka wędzona 1/2 łyżeczki
  • oregano 1 łyżeczka
  • cynamon szczypta
  • suszona kolendra (liście) 1 łyżeczka
  • cukier szczypta
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Na początek może słów kilka o okrze. Do tej pory widywałam ją tylko na zagranicznych blogach oraz w programach i magazynach kulinarnych. Gdy ujrzałam ją „na żywo” w markecie nie zastanawiałam się ani chwili. Musiałam ją mieć! Choćby garść żeby spróbować.

Okra to bardzo urocze warzywo uprawiane w krajach tropikalnych. Kształtem przypominają papryczki chili, ale co ciekawe są spokrewnione z hibiskusem. W smaku przypomina nieco fasolkę szparagową, zatem jeśli jej nie jedliście nie spodziewajcie się jakiejś eksplozji smaku.

Fantastyczna jest jej uniwersalność. Można ją piec, smażyć, gotować, robić z niej pikle i tempury. Ugotowana zagęszcza nieco dania. Na początek mojej  przygody z okrą postanowiłam dodać ją do chili sin carne, czyli wegetariańskiej wersji znanego chili con carne. Zamiennikiem mięsa mielonego jest tu granulat sojowy.


  1. Cebulę pokrój w kostkę, nie musi być bardzo drobna.  W kostkę pokrój również paprykę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć warzywa. Gdy zaczną nieco mięknąć, dodaj pokrojoną okrę. Smaż wszystko jeszcze kilka minut i dodaj pokrojony w plastry czosnek i odrobinę pokrojonej papryczki chili.
  2. Na patelnie dodaj również czerwoną fasolę, kukurydzę i krojone pomidory. Dodaj także pół szklanki passaty pomidorowej. Duś aż pomidory się rozpadną, a woda odparuje.
  3. W międzyczasie pół szklanki granulatu sojowego zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na kilka minut aż zmięknie. Po tym czasie odlej wodę, a granulat dodaj do potrawy.
  4. Przypraw chili kminem rzymskim, oregano, słodką i wędzoną papryką, cynamonem, solą, pieprzem, szczyptą cukru i suszoną kolendrą (liśćmi).
  5. Podawaj z ryżem lub z chlebkami naan. Zwykły chleb też będzie dobry. Kleks kwaśniej śmietany lub jogurtu tez będzie tu na miejscu :)

chili sin carne z okrą

komentarze 2

  1. Ostatnio coraz częściej pojawiają się przepisy z okrą właśnie. Dla mnie to totalna nowość. Ani jej nie jadłam, ani nawet nie widziałam w żadnym sklepie

Odpowiedz