Krupnik wegetariański

Krupnik wegetariański

  • 30 minut
  • 16 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 25 min

Składniki

  • marchewka 1 duża
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • por 1/2 średniej sztuki
  • seler nie za duży kawałek
  • ziemniak 1 średni
  • kasza jęczmienna mazurska 1/2 szklanki
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1 mała
  • suszone grzyby 4 małe sztuki
  • słodka wędzona papryka 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej 1 łyżka
  • mleko lub śmietana 12% do zabielenia 1/4 szklanki
  • bulion warzywny około 1,5l
  • liście laurowe 2 sztuki
  • ziele angielskie 4 kulki

Kolejny przepis na blogu która udowadnia, że nie zup nie trzeba robić na mięsie, aby były pyszne. Zresztą ja chyba nigdy nie przepadałam za mięsnymi wywarami. No może poza rosołem. Tym razem proponuję Wam krupnik wegetariański z dodatkiem jęczmiennej kaszy mazurskiej, grzybów, cebuli opalanej nad ogniem i papryki wędzonej. To wszystko sprawia, że ta zupa jest klasyczna i po prostu przepyszna.


  1. Włoszczyznę obierz i pokrój, zalej bulionem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, olej i grzyby suszone. W międzyczasie obierz cebulę i opal ją na czarno nad palnikiem – również dodaj do warzyw. Zagotuj całość.
  2. Gdy zupa się zagotuje dodaj kaszę. Gotuj kilka minut. W międzyczasie obierz ziemniaka i pokrój go w drobną kostkę. Dodaj go do zupy gdy włoszczyzna zacznie mięknąć i gotuj jeszcze kilka minut.
  3. Gdy wszystkie warzywa i kasza będą miękkie przypraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na koniec zabiel zupę.

Krupnik wegetariański

Brak komentarzy

Odpowiedz