maso pomarańczowo miodoweee

#1 Jadalne prezenty. Masło pomarańczowo – miodowe

  • 5 minut
  • 4 składników
67%
  • Nakryć 1 słoiczek
  • Przygotowanie 5 min

Składniki

  • miękkie masło 1 kostka
  • płynny miód 3 łyżeczki
  • pomarańcza 1 sztuka
  • konfitura pomarańczowa 3 łyżeczki

W tym roku postanowiłam, że moi bliscy dostaną ode mnie same jadalne prezenty. Kilka deszczowych wieczorów z notatnikiem i ołówkiem w ręku zaowocowało wieloma pomysłami. Nawet nie wiem, czy zdążę je wszystkie zrealizować tej zimy.  Propozycje moich prezentów będą miały jeden klucz – będą zapakowane w słoiczki. Nie oznacza to jednak, że będą to same smarowidła. Wręcz przeciwnie – tych będzie najmniej, gdyż one najszybciej się psują. Jeśli jesteście ciekawi co jeszcze wymyśliłam – musicie w najbliższych dniach śledzić blog.

Na początek mam dla Was banalnie proste i szybkie w przygotowaniu masło. Jest cudownym dodatkiem do świeżej chałki. Jeśli lubicie mleko na słodko z miodem – możecie dodać do niego również odrobinę tego masła. Jest cudownie aromatyczne. Przechowywane w lodówce powinno wytrzymać około 1,5 tygodnia.


  1. Pomarańczę dokładnie umyj i sparz. Na tarce o najmniejszych oczkach obetrzyj jej skórkę.
  2. W misce połącz ze sobą: miękkie masło, konfiturę i skórkę pomarańczową oraz płynny miód. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie na jednolitą masę. Przełóż do czystego i suchego słoiczka. Przechowuj w lodówce.

 

maso pomarańczowo miodoweee

Brak komentarzy

Odpowiedz