Kalafior pieczony w całości oraz sos tahini

  • 60 minut
  • 11 składników
88%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 50 min

Składniki

  • kalafior 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 1/4 szklanki
  • papryka wędzona słodka 1 łyżka
  • zaatar 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • pasta tahini 3 łyżki
  • woda 4 łyżki
  • oliwa 4 łyżki
  • cytryna 1/2
  • garam masala 1 łyżeczka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka

Kalafior jest fantastycznym warzywem z którego można przygotować prawie wszystko. Jeśli znudzi się Wam zwyczajny z wody lub z pary, polany masłem z bułką tartą – spróbujcie upiec go w całości! To super opcja na obiad w większym gronie. Nie dość, że wygląda wspaniale na stole, to również fantastycznie można się nim dzielić niczym tortem. Do tego ciekawe orientalne przyprawy i zdrowy obiad gotowy. U mnie pojawił się w towarzystwie ryżu ugotowanego w curry z fasolką szparagową i prażonym słonecznikiem oraz z sosem na bazie tahini według przepisu Krytyki Kulinarnej.


Pieczony kalafior

  1. Oczyść i osusz kalafiora, oderwij zielone listki.
  2. Oliwę pomieszaj z łyżką wędzonej papryki, zaatarem, solą i pieprzem. Za pomocą pędzelka natrzyj powstałą pastą całego kalafiora.
  3. Przygotuj spory kawałek papieru do pieczenia i polej go wodą. Pod wpływem wody zmięknie. Zawiń kalafior w mokry papier i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Piecz przez około godzinę. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości kalafiora. Warto w trakcie sprawdzać, czy jest już gotowy. Pod koniec pieczenia warto go odkryć i przypiec od góry.

Sos tahini

  1. Tahini wymieszaj z wodą, oliwą, sokiem z połowy cytryny, łyżeczką garam masali wędzonej papryki. Dopraw solą i pieprzem.

Brak komentarzy

Odpowiedz