Składniki
- kalafior 1 sztuka
- oliwa z oliwek 1/4 szklanki
- papryka wędzona słodka 1 łyżka
- zaatar 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- pasta tahini 3 łyżki
- woda 4 łyżki
- oliwa 4 łyżki
- cytryna 1/2
- garam masala 1 łyżeczka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
Kalafior jest fantastycznym warzywem z którego można przygotować prawie wszystko. Jeśli znudzi się Wam zwyczajny z wody lub z pary, polany masłem z bułką tartą – spróbujcie upiec go w całości! To super opcja na obiad w większym gronie. Nie dość, że wygląda wspaniale na stole, to również fantastycznie można się nim dzielić niczym tortem. Do tego ciekawe orientalne przyprawy i zdrowy obiad gotowy. U mnie pojawił się w towarzystwie ryżu ugotowanego w curry z fasolką szparagową i prażonym słonecznikiem oraz z sosem na bazie tahini według przepisu Krytyki Kulinarnej.
Pieczony kalafior
- Oczyść i osusz kalafiora, oderwij zielone listki.
- Oliwę pomieszaj z łyżką wędzonej papryki, zaatarem, solą i pieprzem. Za pomocą pędzelka natrzyj powstałą pastą całego kalafiora.
- Przygotuj spory kawałek papieru do pieczenia i polej go wodą. Pod wpływem wody zmięknie. Zawiń kalafior w mokry papier i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Piecz przez około godzinę. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości kalafiora. Warto w trakcie sprawdzać, czy jest już gotowy. Pod koniec pieczenia warto go odkryć i przypiec od góry.
Sos tahini
- Tahini wymieszaj z wodą, oliwą, sokiem z połowy cytryny, łyżeczką garam masali wędzonej papryki. Dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy