Składniki
- olej 1 szklanka
- ocet ryżowy 3/4 szklanki
- cukier brązowy 2 łyżeczki
- czosnek 1 ząbek
- kolendra suszona 1 łyżka
- limonka 1 sztuka
- sos tajski słodko - pikantny 1/2 szklanki
- olej sezamowy 1 łyżeczka
- masło orzechowe 1/4 szklanki
- sos sojowy 2 łyżki
- mix sałat 400 g
- ogórek świeży 1/2
- marchewka 1
- papryka czerwona 1/2
- szczypior pęczek
- pierś z kurczaka 1 podwójna
- orzeszki ziemne solone garść
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Zapraszam na petardę smakową! Ta sałata, to bogactwo aromatów i zaskoczeń. Każdy kęs wydaję się być inny. Im „dalej w las” tym ciekawiej. Składniki nie są wyszukane, ale ich połączenie wraz z kwaskowatym dressingiem i orzechowym sosem pozostają na długo w pamięci.
Jeśli nie jecie mięsa zrezygnujcie z kurczaka – też będzie pysznie. Jeśli lubicie owoce morza dodajcie do niej krewetki lub jak ja, kalmary usmażone w cieście. Moja sałata tajska powstała w dwóch wersjach, dla mnie z kurczakiem, a dla mego konkubenta właśnie z kalmarami. Dla każdego coś pysznego! Myślę, że robiąc tę sałatę dla gości, macie szansę naprawdę błysnąć kulinarnie. Wiem co piszę, ponieważ serwowałam ją w kawiarni w której pracuję. Wszyscy byli zachwyceni jej ciekawym smakiem! Do dzieła!
- Zaczynamy od przygotowania kurczaka i marynaty. Łączymy ze sobą: 1/2 szklanki oleju, 1/4 szklanki octu ryżowego, łyżeczkę cukru, bardzo drobno posiekany czosnek, kolendrę, sok wyciśnięty z jednej limonki, sól i pieprz.
- Oczyszczoną pierś kurczaka zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie kurczaka wraz z marynatą pieczemy w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 200 stopni. Do czasu, aż ładnie się przyrumieni.
- Przygotowujemy dressing do sałaty. Łączymy i dobrze ze sobą mieszamy: 1/4 szklankę oleju,1/4 szklankę octu ryżowego, 1/4 szklankę sosu tajskiego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1/2 łyżeczki cukru brązowego, sól i pieprz.
- Przygotowujemy również sos orzechowy. Łączymy 1/4 szklanki masła orzechowego wraz z 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką octu ryżowego, 1 łyżką sosu tajskiego oraz wodą. Wodę najlepiej dodawać po łyżce i energicznie mieszać. Dodajemy ją do czasu uzyskania pożądanej gęstości sosu. Powinna być lejąca, ale nie za bardzo. Najlepiej gdyby konsystencja sosu przypominała konsystencję gęstej śmietany.
- Czas na sałatę. W misce łączymy ze sobą różne sałaty. Dodajemy ogórka pokrojonego na ćwiartki, paprykę pokrojoną w cienkie słupki, posiekany szczypiorek oraz wstążki z marchewki. Aby uzyskać tak pokrojoną marchewkę wystarczy ją obrać, a następnie dalej używając skrobaczki/obieraczki do warzyw ciąć/skrobać paski marchewki. Warzywa łączymy z dressingiem i dokładnie mieszamy.
- Sałatę przekładamy na talerze (najlepiej głębokie). Na wierzchu układamy upieczonego, ostudzonego i pokrojonego w plastry kurczaka. Całość polewamy sosem orzechowym i posypujemy solonymi orzeszkami ziemnymi. Opcjonalnie można również posypać świeżą kolendrą!
Brak komentarzy