chłodnik 2

Klasyczny chłodnik z botwinki

  • 15 minut
  • 13 składników
80%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 15 min
  • Course

Składniki

  • botwinka wraz z buraczkami 1/2 pęczka
  • bulion warzywny około 1 szklanki
  • ogórki gruntowe 3 średnie
  • rzodkiewki pęczek
  • koperek pęczek
  • szczypiorek pęczek
  • czosnek 2 ząbki
  • maślanka lub kefir około 1l
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • sok wyciśnięty z cytryny 1/2 sztuki
  • jajka na twardo do podania

Upał nie odpuszcza. Szczęściarz ten, kto ma w domu lub biurze klimatyzację. Jeśli jednak brak Wam takich luksusów, to zróbcie sobie choć małą przyjemność i przygotujcie klasyczny chłodnik z botwinki.

Muszę się Wam do czegoś przyznać – do niedawna nienawidziłam chłodników. Zimna zupa = zła zupa! To samo tyczyło się zup owocowych… no dobra, nadal się tyczy.  Smaki, podobno tak samo jak charakter zmieniają się co 7 lat. Idąc tym tropem, po wielu latach unikania, spróbowałam chłodnika. Okazał się być zjadliwy, ba nawet całkiem dobry i kojący podczas upału. Tak oto pojawił się w mej kuchni i wszedł już na stałe do letniego jadłospisu. Jeśli jednak z jakiś względów nie przepadacie za wersją botwinkową, to może do gustu przypadnie Wam ogórkowo – rzodkiewkowy.

  1. Na początek przygotuj botwinę. Umyj dokładnie listki i łodyżki, a buraczki obierz. Drobno wszystko posiekaj i wrzuć do małego garnuszka. Zalej bulionem warzywnym, ale tak by jedynie odrobinę przykrywał botwinę. Gotuj około 10-15 minut, aż buraczki i łodyżki zmiękną. Po tym czasie zestaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  2. W tym samym czasie obierz ogórki i pokrój w drobną kostkę. Umyj dokładnie rzodkiewkę i również pokrój ją drobno. Posiekaj szczypiorek i koperek. Umieść wszystko w garnku w którym będziesz robił chłodnik.
  3. Pokrojone warzywa zalej maślanką naturalną. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ochłodzoną botwinkę wraz z bulionem. Dolej również sok z połówki wyciśniętej cytryny.
  4. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Pozostaw na parę godzin w lodówce, aż smaki porządnie się przejdą, a chłodnik będzie prawdziwie chłodny. Podawaj z jajkiem na twardo.

chłodnik 2

 

Brak komentarzy

Odpowiedz