Składniki
- mąka pszenna 3 szklanki
- cukier 1/2 łyżeczki
- sól 2 łyżeczki
- drożdże instant 7g (opakowanie)
- ciepłe mleko 220ml
- jajka 2 sztuki
- masło 100g + 4 łyżki
- natka pietruszki pęczek
- czosnek 6 ząbków
- mozzarella 150g
Od lat ten chlebek pojawia się na blogach kulinarnych. Kusił, kusił – aż w końcu go zrobiłam. Wcześniej nieco inną wersję miałam okazję jeść na garden party u dziewcząt z Mlecznej Krowy. Chlebek do odrywania świetnie sprawdzi się na posiadówie z przyjaciółmi. Stawiamy bochenek na środku stołu i każdy bez zbędnych ceregieli odrywa sobie po kawałku. Najlepszy, gdy jeszcze jest nieco ciepły, ale następnego dnia też daje radę. Chlebek mocno czosnkowy z dużą ilością pietruszki i mozzarelli. Spróbujcie kiedyś :)
- Mąkę łączymy z solą, cukrem i suchymi drożdżami. Dodajemy mleko, jajka oraz 4 łyżki stopionego i ostudzonego masła. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia (około godziny).
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Roztapiamy 100 g masła i smarujemy nim płat ciasta. Obsypujemy mozzarellą (odrobinę należy pozostawić), drobno posiekanym czosnkiem oraz posiekaną natką pietruszki.
- Tak przygotowane ciasto tniemy na (w miarę) równe pasy (wzdłuż dłuższego boku). U mnie wyszły 4 pasy szerokości około 10 cm. Pasy układamy jeden na drugim. Teraz tniemy je w poprzek ( w kwadraty około 10×10 cm) Tak przygotowane kwadraty układamy pionowo w keksówce (korzystałam z silikonowej o wymiarach 10×20 cm). Korzystając z tradycyjnej wcześniej należy wysmarować jej wnętrze masłem.
- Chlebek odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (około pół godziny). Po tym czasie obsypujemy wierzch pozostałą mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 – 35 minut (aż się zrumieni)
odrywam od razu kilka kawałków :)!
Smacznego :)
Mnie też od dawna kusi ten chlebek :) Czyli mówisz, że warto? Chyba trzeba spróbować :)
Piecz śmiało :) Warto!
Bardzo fajny pomysł na wieczór z przyjaciółmi :)
Właśnie go wcinam. Smaczny bardzo, tylko dodałam mniej czosnku i masła. Następnym razem spróbuję z dodatkiem suszonych pomidorów. Chleb zdecydowanie ląduje na liście moich stałych wypieków. :-)
Smacznego :) Suszone pomidory! Świetny pomysł, następny też z nimi zrobię :)
jest przepyszny, znika w 5 sekund. To będzie moja stała pozycja w menu imprezowym ;)
Zrobiłam, choc drożdzowe slabo mi wychodzi. Tym razem calkiem wyszlo
Grunt to się nim nie przejmować, wtedy zawsze wychodzi :)