Odrywany chlebek czosnkowy

  • 120 minut
  • 10 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 90 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • sól 2 łyżeczki
  • drożdże instant 7g (opakowanie)
  • ciepłe mleko 220ml
  • jajka 2 sztuki
  • masło 100g + 4 łyżki
  • natka pietruszki pęczek
  • czosnek 6 ząbków
  • mozzarella 150g

Od lat ten chlebek pojawia się na blogach kulinarnych. Kusił, kusił – aż w końcu go zrobiłam. Wcześniej nieco inną wersję miałam okazję jeść na garden party u dziewcząt z Mlecznej Krowy. Chlebek do odrywania świetnie sprawdzi się na posiadówie z przyjaciółmi. Stawiamy bochenek na środku stołu i każdy bez zbędnych ceregieli odrywa sobie po kawałku. Najlepszy, gdy jeszcze jest nieco ciepły, ale następnego dnia też daje radę. Chlebek mocno czosnkowy z dużą ilością pietruszki i mozzarelli. Spróbujcie kiedyś :)

  1. Mąkę łączymy z solą, cukrem i suchymi drożdżami. Dodajemy mleko, jajka oraz 4 łyżki stopionego i ostudzonego masła. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia (około godziny).
  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Roztapiamy 100 g masła i smarujemy nim płat ciasta. Obsypujemy mozzarellą (odrobinę należy pozostawić), drobno posiekanym czosnkiem oraz posiekaną natką pietruszki.
  3. Tak przygotowane ciasto tniemy na (w miarę) równe pasy (wzdłuż dłuższego boku). U mnie wyszły 4 pasy szerokości około 10 cm. Pasy układamy jeden na drugim. Teraz tniemy je w poprzek ( w kwadraty około 10×10 cm) Tak przygotowane kwadraty układamy pionowo w keksówce (korzystałam z silikonowej o wymiarach 10×20 cm). Korzystając z tradycyjnej wcześniej należy wysmarować jej wnętrze masłem.
  4. Chlebek odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (około pół godziny). Po tym czasie obsypujemy wierzch pozostałą mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 – 35 minut (aż się zrumieni)
chlebek 1
Like 10 Dislike 0

komentarzy 10

  1. Właśnie go wcinam. Smaczny bardzo, tylko dodałam mniej czosnku i masła. Następnym razem spróbuję z dodatkiem suszonych pomidorów. Chleb zdecydowanie ląduje na liście moich stałych wypieków. :-)

Odpowiedz