Składniki
- cukinia 1 średnia
- czosnek 4 ząbki
- ostra papryczka 1/2 małej sztuki
- oliwa do smażenia
- suszone pomidory w oliwie około 8 sztuk
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cukier szczypta
- sok z cytryny odrobina do smaku
- czosnek granulowany (opcjonalnie) do smaku
- twardy ser w stylu parmezanu (u mnie pecorino) 40g
- bazylia kilka listków
- makaron spaghetti około 200 g
Oczywiście nie proponuję Wam klasycznego pesto i właściwie ktoś nawet mógłby oburzyć się dlaczego zmiksowaną cukinię nazywam „pesto”. Ja traktuję jednak pewne nazwy bardzo umownie i tak właśnie jest w tym przypadku. Przepis eksperymentalny, ale udany. Dlatego też pojawia się na blogu. Nie dałam orzechów, ale już teraz wiem, że następnym razem dodam odrobinę uprażonych płatków migdałowych.Wybierając makaron postawiłam na spaghetti – sos świetnie obkleił nitki.
- Czosnek i papryczkę drobno siekamy wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Po chwili dorzucamy pokrojoną w plastry lub drobniej cukinię. Gdy cukinia zmięknie odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
- Zawartość patelni przerzucamy do misy blendera, dodajemy kilka liści bazylii i połowę sera. Miksujemy chwilę.
- Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, ewentualnie cytryną i czosnkiem granulowanym. Do pesto dorzucamy pokrojone drobno suszone pomidory oraz nieco oliwy z pomidorów dla smaku.
- Gotujemy makaron. Gdy jest gotowy – odcedzamy pozostawiając na dnie odrobinę wody z gotowana. Łączymy z pesto i resztą sera. Chwilę podgrzewamy i podajemy.
Cudowne danie,pozdrawiam.
Dziękuję bardzo i również pozdrawiam :)
To jest to!!! Pietruszkowe pesto już mi się przejadło. Chętnie wypróbuje ten przepis bo uwielbia cukinię.
Magdzikowe Wypieki
Pozdrawiam
A ile dać tych uprażonych płatków migdałowych?
Dawałam na oko małą garść i było super :) Pozdrawiam i przepraszam, że odpowiadam z takim opóźnieniem!
A i jeszcze pytanie o makaron? Ile na dwie porcje?
Zazwyczaj daję po 80 – 100g na osobę. Czyli na będzie około 160-200 g :)
Wypróbowane i pyyszne. Na pewno zagości w moim menu :)