Składniki
- spaghetti (użyłam pełnoziarnistego) 250 g
- oliwa 5 łyżek
- bułka tarta 3 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- cytryna 1
- masło 2 duże łyżki
- sól
- pieprz
- ser grana padano (opcjonalnie)
Ciekawe w smaku i bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie jest jakoś niezwykle kontrowersyjne, zatem polecam wszystkim w ramach urozmaicenia swojej diety. Zrobienie sosu zajmuje tyle samo, co czas gotowania makaronu – czyli około 10 minut. Zapraszam!
- Gotujemy makaron.
- W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy bułkę tartą i chwile smażymy.
- Dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek i startą skórkę z cytryny. Smażymy jeszcze kilkanaście sekund.
- Zdejmujemy patelnię z okna i dodajemy masło. Mieszamy aż się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do sosu. Dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy. Można podać posypane serem grana padano.
Brak komentarzy