Spaghetti cytrynowe

  • 15 minut
  • 9 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • spaghetti (użyłam pełnoziarnistego) 250 g
  • oliwa 5 łyżek
  • bułka tarta 3 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • cytryna 1
  • masło 2 duże łyżki
  • sól
  • pieprz
  • ser grana padano (opcjonalnie)

Ciekawe w smaku i bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie jest jakoś niezwykle kontrowersyjne, zatem polecam wszystkim w ramach urozmaicenia swojej diety.  Zrobienie sosu zajmuje tyle samo, co czas gotowania makaronu – czyli około 10 minut. Zapraszam!

  1. Gotujemy makaron.
  2. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy bułkę tartą i chwile smażymy.
  3. Dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek i startą skórkę z cytryny. Smażymy jeszcze kilkanaście sekund.
  4. Zdejmujemy patelnię z okna i dodajemy masło. Mieszamy aż się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do sosu. Dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy. Można podać posypane serem grana padano.

spaghetti-2Bcytrynowe

Brak komentarzy

Odpowiedz