Cogumelos recheados – pieczarki faszerowane tuńczykiem

  • 30 minut
  • 10 składników
60%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • duże pieczarki 6 sztuk
  • cebula 1 średnia
  • masło 1 łyżka
  • tuńczyk w kawałkach w sosie własnym 1 puszka
  • natka pietruszki pół pęczka
  • majonez 2-3 łyżki
  • bułka tarta 1 łyżka
  • słodka papryka 2 łyżeczki
  • mozzarella 100 g
  • sól i pieprz do smaku

Kuchnia portugalska nie jest zbyt popularna w naszym kraju. Zaczynamy ją powoli poznawać dzięki Biedronce i jej gazetkom promocyjnym. Przyznaję się bez bicia, że osobiście w ogóle nie znam ich specjałów. Ten przepis pochodzi z książki autorstwa Pawła Lorocha „Kuchnia Portugalska”. Wybrałam dla Was cogumelos recheados, czyli pieczarki faszerowane tuńczykiem! Są pyszne!


  1. Cebulę drobno pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dorzuć cebulę i smaż aż się zeszkli.
  2. Tuńczyka osącz, wrzuć do miski, dodaj cebulę i wymieszaj.
  3. Posiekaj pietruszkę i dodaj do masy. Dosyp bułkę tartą, przypraw solą, pieprzem i papryką. Dodaj też majonez i dokładnie wymieszaj.
  4. Pieczarki obierz, wykręć trzonki (możesz je posiekać i dodać do masy)
  5. Kapelusze wypełnij farszem, ułóż na blaszce z papierem do pieczenia i posyp mozzarellą. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz kilkanaście minut aż się przyrumienią.

 

pieczarki

Brak komentarzy

Odpowiedz