Składniki
- duże pieczarki 6 sztuk
- cebula 1 średnia
- masło 1 łyżka
- tuńczyk w kawałkach w sosie własnym 1 puszka
- natka pietruszki pół pęczka
- majonez 2-3 łyżki
- bułka tarta 1 łyżka
- słodka papryka 2 łyżeczki
- mozzarella 100 g
- sól i pieprz do smaku
Kuchnia portugalska nie jest zbyt popularna w naszym kraju. Zaczynamy ją powoli poznawać dzięki Biedronce i jej gazetkom promocyjnym. Przyznaję się bez bicia, że osobiście w ogóle nie znam ich specjałów. Ten przepis pochodzi z książki autorstwa Pawła Lorocha „Kuchnia Portugalska”. Wybrałam dla Was cogumelos recheados, czyli pieczarki faszerowane tuńczykiem! Są pyszne!
- Cebulę drobno pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dorzuć cebulę i smaż aż się zeszkli.
- Tuńczyka osącz, wrzuć do miski, dodaj cebulę i wymieszaj.
- Posiekaj pietruszkę i dodaj do masy. Dosyp bułkę tartą, przypraw solą, pieprzem i papryką. Dodaj też majonez i dokładnie wymieszaj.
- Pieczarki obierz, wykręć trzonki (możesz je posiekać i dodać do masy)
- Kapelusze wypełnij farszem, ułóż na blaszce z papierem do pieczenia i posyp mozzarellą. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz kilkanaście minut aż się przyrumienią.
Brak komentarzy