smażony makaron

Smażony makaron z marchewką, tofu i selerem naciowym

  • 13 minut
  • 12 składników
75%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 8 min

Składniki

  • makaron ryżowy wstążki 100g
  • tofu 100g
  • machewka 1 sztuka
  • seler naciowy 2 łodygi
  • świeży imbir kawałek ok 2 cm
  • czosnek 1 duży ząbek
  • sos sojowy 5 łyżek
  • sos sriracha 1 łyżeczka
  • syrop klonowy lub golden syrop (ewentualnie płynny miód) 1 łyżka
  • olej sezamowy do smaku
  • olej do smażenia
  • uprażony sezam do posypania

Jeśli nie chce Wam się stać przy garach, to przepis na smażony makaron z marchewką, tofu i selerem naciowym jest dla Was! Obiad szybki i prosty. Jeśli nie lubicie tofu, możecie je zastąpić np. kurczakiem. Tofu jednak fantastycznie łapie aromaty z patelni i w tym daniu smakuje naprawdę pysznie. Jak widać, nie potrzeba wielu składników, aby wyczarować fajny i treściwy obiad, który również sprawdzi się na zimno w lunchboxie.

Być może do gusty przypadnie Wam również inny przepis z wykorzystaniem tofu – stir-fry z młodej kapusty i wędzonego tofu.


  1. Zacznij od makaronu. Gotuj go w osolonej według wytycznych producenta – około 5 minut. Następnie odcedź i przepłucz zimną wodą.
  2. Marchewkę oraz seler naciowy obierz. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a seler potnik na kawałki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Podobnie zrób z czosnkiem. Tofu odsącz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć imbir, czosnek, marchewkę i seler naciowy. Smaż około 5 minut często mieszając. Po tym czasie dodaj tofu i smaż jeszcze około minutę. Następnie dodaj makaron i smaż kolejną minutę.
  4. Na patelnie wlej sos sojowy, sos sriracha, golden syrop i dokładnie wszystko wymieszaj. Smaż wszystko kolejną minutę. Pod koniec polej wszystko odrobina oleju sezamowego i posyp prażonym sezamem.
  5. Smacznego!

smażony makaron

Komentarzy: 7

Odpowiedz Karolina Anuluj